Ga naar hoofdinhoud

Cehave heeft nieuw nutri

Om ervoor te zorgen dat brijvoer goed verpompbaar is en tegelijkertijd niet uitzakt, heeft Cehave Landbouwbelang een nieuw nutriënt ontwikkeld: Solide Index.
Met de Solide Index berekent de specialist de stabiliteit van de brij en worden brijrantsoenen nog beter geoptimaliseerd. Het nutriënt voorkomt dat een wisseling in de rantsoensamenstelling resulteert in een brij die onvoldoende verpompbaar is of juist teveel uitzakt. Er hoeven veel minder vaak concessies gedaan te worden aan het drogestofpercentage. Een lager drogestofpercentage betekent extra water in de brij wat resulteert in een hogere mestproductie en hogere mestafzetkosten. Een stabiele brij bevordert de benutting van grondstoffen doordat deze optimaal in balans zijn. Dit komt de darmgezondheid van de varkens ten goede wat zich vertaalt in betere technische resultaten.

Ontwikkeling

In samenwerking met CCL Research heeft Cehave Landbouwbelang Voeders een methode ontwikkeld waarmee de stabiliteit van een rantsoen berekend kan worden. Per bijproduct, enkelvoudige grondstof én voercode wordt bepaald in welke mate deze een bijdrage levert aan de stabiliteit van het totale rantsoen. Deze bepaling berust op een speciaal laboratoriumonderzoek. Met behulp van de individuele metingen én een rekenformule wordt de Solide Index van het totale rantsoen vastgesteld. Dit gebeurt binnen het optimalisatieprogramma BestMix. De Solide Index is een getal tussen één en twee. Hoe hoger de Solide Index, hoe stabieler en moeilijker verpompbaar de brij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback