Ga naar hoofdinhoud

Cehave Landbouwbelang: Eiwit van Eigen Erf

Eind maart 2010 zijn Cehave Landbouwbelang en Agerland een project gestart met de naam Eiwit van Eigen Erf (Triple E). In het kader van dit project is onlangs 40 hectare veldbonen ingezaaid, bij acht akkerbouwers in het gebied rondom Langeweg. Het doel is te onderzoeken op welke wijze in Nederland geteelde eiwithoudende gewassen een bijdrage kunnen leveren aan de eiwitvoorziening voor de veevoederindustrie. Het project loopt van maart tot september 2010.

Eiwitrijke gewassen

Het telen van eiwitrijke gewassen voor voerproductie op deze schaal in Nederland is uniek. Van de 40 hectare ingezaaide veldbonen, wordt een oogst verwacht van ongeveer 250 ton. In de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw was ongeveer 5 tot 5,5 ton per hectare haalbaar. Door ondermeer ontwikkeling van de rassen, komt het rendabel telen van dit soort gewassen meer binnen bereik. Na de oogst in september onderzoekt Cehave Landbouwbelang Voeders samen met Agerland wat de optimale verwerkingsmethode is. Daarbij wordt ook waardebepaling gedaan door diervoederonderzoek.

Telersorganisatie

Agerland heeft een telersorganisatie opgezet en houdt daarvoor ook telersbijeenkomsten. De acht telers in het gebied rondom Langeweg hebben vanuit het verleden ervaring met de teelt van veldbonen. Er is bewust gekozen voor akkerbouwers op kleigrond, deze grondsoort biedt het meeste kans op maximale opbrengst uit de teelt.

Duurzaamheid in voerproductie

Het project draagt in hoge mate bij aan de duurzaamheidsstrategie van Cehave Landbouwbelang. Met veldbonen als eiwitrijk gewas zou een alternatieve grondstofstroom voor veevoeder kunnen ontstaan naast bijvoorbeeld soja en andere eiwitrijke producten. Op dit moment concurreert het onderzochte gewas hiermee nog niet. Met het Triple-E-project wil Cehave Landbouwbelang inzicht verwerven in de mogelijkheden voor verdere opbrengstverhoging en waardering van deze grondstof voor gebruik als veevoeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback