Cehave Landbouwbelang heeft in het boekjaar 2009 een nettoresultaat behaald van 14 miljoen euro. Dat is een stijging ten opzichte van het voorgaande jaar met 40 procent. De omzet van de coöperatieve onderneming daalde als gevolg van afnemende grondstofprijzen licht naar 1 miljard euro (2008: 1,2 miljard euro). De ledenraad keurde de jaarcijfers 2009 op 31 maart 2010 goed.
Rendabele groei
Cehave Landbouwbelang heeft zich – na een moeilijke start in het eerste kwartaal van 2009 – verder weten te versterken via rendabele groei in binnen- en buitenland. Het resultaat steeg in 2009 mede door een sterke inkooppositie op de grondstoffenmarkt, innovatieve producten, kostenbesparingen en voortgaande groei door acquisities. De sterke inkooppositie van de Cehave Landbouwbelang voerbedrijven zorgde ervoor dat de onderneming in 2009 scherpe verkoopprijzen kon blijven hanteren.
Uitkering
In totaal betaalt Cehave Landbouwbelang 8,5 miljoen euro van de winst uit aan haar leden (2008: 3,9 miljoen euro). Dit gebeurt in twee delen: 4,7 miljoen euro coöperatief dividend in april 2010 (een derde van de winst, conform afspraak) en een eenmalige fusiepremie van 3,8 miljoen euro in december 2010. De extra uitkering in december 2010 is nieuw voor Cehave Landbouwbelang. Dit gebeurt over de omzet die leden van januari tot en met oktober 2010 bij Cehave Landbouwbelang Voeders en Agerland realiseren. Een extra beloning en stimulans om de binding met het bedrijf te versterken. Voeders Nederland keerde over 2009 eerder al een prijscorrectie van 6,9 miljoen euro aan haar klanten uit.
Marktomstandigheden
Vooral in de melkvee- en varkenshouderij stonden de opbrengstprijzen voor de veehouders onder druk. De legpluimveesector had in 2009 door hoge eierprijzen juist een bijzonder goed jaar. In de plantaardige sectoren zorgden recordoogsten van onder andere graan en aardappelen voor dalende opbrengstprijzen en terughoudendheid bij de aankoop van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Bovendien nam door de lage ziektedruk de vraag naar gewasbeschermingsmiddelen af.
Buitenland
Vrijwel alle dochterondernemingen – behalve Voeders Duitsland – wisten een goed resultaat te boeken. In China verkocht dochter Vitamex aanzienlijk meer premixen, concentraten en speciaalvoeders aan de sterk groeiende lokale varkenshouderij. In België boekte de onderneming vooral in de legpluimveehouderij betere resultaten op basis van de hoge eierprijzen. Ook in Hongarije was het resultaat aanmerkelijk hoger, onder andere als gevolg
van de overname van mengvoerbedrijf Pannonmill, waarmee de onderneming ook in dit land marktleider is.