Ga naar hoofdinhoud

Chip met genetische merkers pluimvee bijna klaar

De leerstoelgroep Fokkerij en Genetica van Wageningen UR is bijna klaar met een chip waarop 60.000 genetische merkers komen te staan van de kip. De chip is waardevol voor wetenschappelijk onderzoek maar ook voor fokkerijbedrijven die de merker gebruiken in combinatie met klassieke fokkerij. Afgelopen jaar werd al een varkenschip met merkers gemaakt, waarvoor bedrijven in de rij stonden.

Het gaat om de 60.000 meest waardevolle SNP-merkers. Een merker is een herkenbare puntmutatie op een bepaalde plek binnen een chromosoom. Door die in beeld te brengen kun je genetische verschillen tussen individuen vaststellen. Fokkers kunnen de merkers gebruiken om relaties te leggen tussen verschillen tussen dieren in de praktijk en hun genetische basis, en kunnen daarmee sneller selecteren. Een fokker selecteert bijvoorbeeld de beste dieren uit wat betreft groei of voerbenutting. Vervolgens voert hij met behulp van de chip een merkeranalyse uit, zodat duidelijk wordt welke merkers je juist bij die beste dieren vaak vindt. Daarna kan in de totale populatie dieren gericht gezocht worden naar dieren met die gewenste merkers.

In 2008 verzamelde en selecteerde de leerstoelgroep de 60.000 beste merkers voor varkens en liet het Amerikaanse bedrijf Illumina daarvan een chip maken. Onderzoeksinstellingen en varkensfokkerijbedrijven reageerden massaal en bestelden voor 4 miljoen dollar van deze chips bij Illumina. Binnenkort komt er een chip met de beste merkers voor pluimvee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback