Ga naar hoofdinhoud

Coccidiose te voorkomen door betere darmgezondheid en vaccineren

Door preventief in te zetten op een betere darmgezondheid middels voeradditieven en door kuikens te vaccineren tegen coccidiose kan deze infectie goed onder controle worden gehouden. Dat bleek tijdens de Coccidiosis Preventation Day die Trouw Nutrition en Hipra organiseerde.

Nieuwe concepten

De dag werd afgetrapt door gastspreker Paul van Boekholt, Business Manager bij Hubbard, die inzicht gaf in de marktontwikkeling in Europa. “Gezien de verandering in perceptie en gedrag van de consument vraagt de markt en burger om nieuwe concepten, die volgens de Joint Animal Welfare Commitments ontwikkeld worden. Steeds meer grote fastfood ketens en supermarkten spelen hier op in en committeren zich daaraan. Zij bieden alleen producten aan die volgens de European Chicken Commitment (ECC) basisprincipes zijn geproduceerd.” Dit houdt in dat rassen moeten voldoen aan specifieke welzijnseisen, een lagere bezettingsdichtheid hebben en langer leven in een betere omgeving.

Alternatieven voor coccidiostatica

Ook voor medicijngebruik, zoals coccidiostatica in het voer, zullen alternatieven gevonden moeten worden omdat ook dit ter discussie staat. Bert Janssen, Animal Specialist Poultry Trouw Nutrition speelde in op het optimaliseren van de darmgezondheid en het ontstaan van dysbiose; een afname van goede bacteriën en een toename van pathogene bacteriën. Aan de hand van verschillende proeven werd aangetoond welke voordelen verlaging van ruw eiwit in vleeskuikenvoer heeft en hoe door nutritionele toevoegingen, zoals organische zuren, fytogenen en prebiotica, de darmflora geoptimaliseerd kan worden.

Joan Molist, Global Product Manager Poultry bij HIPRA, legde uit hoe vaccinatie de werkzaamheid van coccidiostatica kan bewaren. Op basis van onderzoeksresultaten uit diverse landen liet zien dat op bedrijven waar rotatieprogramma’s van vaccinatie en coccidiostatica én waar 100% vaccinatie werd ingezet een verminderde sterfte een lagere voederconversie en een verbeterde groei werd geconstateerd. Vaccineren tegen coccidiose blijkt dus te lonen.

In-ovo vaccineren tegen coccidiose

Vanaf nu kan er ook in-ovo in de broederij gevaccineerd worden tegen coccidiose. Het nieuwe vaccin EVANOVO voor vleeskuikens kan in-ovo op dag 18 van het broedproces worden toegediend in de broederij. Deze manier van vaccineren biedt veel voordelen op het gebied van gebruiksgemak en zekerheid. Zo worden alle dieren tegelijkertijd met  een zekere dosis gevaccineerd.

EVANOVO kan tegelijkertijd met Mareks vaccins en GUMBOHATCH,  HIPRA’S immuuncomplex vaccin tegen gumboro, toegediend worden. Dit is met name een voordeel in gevallen waarbij de eieren in de stal uitkomen omdat de kuikens dan al zijn gevaccineerd bij aankomst. Bij in-ovo-vaccinatie starten, in tegenstelling tot spray vaccinatie, alle dieren gelijktijdig met het vermeerderen van de vaccin stam.

Doordat er bij sprayvaccinatie een aantal dieren “gemist” worden komen deze kuikens pas na het doorlopen van een vermeerderingcyclus (7 dagen) in aanraking met het vaccin. Van het later opnemen van de eerste doses van vaccin is beschreven dat dit de kans op een probleem met necrotiserende enteritis vergroot. Een toediening door deze nieuwe in-ovo techniek verkleint de kans van op optreden hiervan.

Bekijk hier de presentaties van de Coccidiosis Prevention Day

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback