Ga naar hoofdinhoud

Co

Coöperatie Carnola in Oirlo gaat een poolsysteem opzetten voor telers van tarwe en gerst in Noord-Limburg. Strijbos Agro Facilities in Ysselsteyn gaat de opslag verzorgen. Agrocultuur uit Lottum gaat telers werven voor deelname aan de graanpool.

Gunstigere prijzen

Carnola zal de ingenomen tarwe en gerst vermarkten. Omdat al in een vroeg stadium redelijk bekend is hoeveel granen er zullen worden ingenomen, kan de coöperatie zich hiermee op de termijnmarkt begeven en vaak gunstigere prijzen bedingen. Aan de opslag, met een capaciteit voor 3.000 ton graan, zijn wel kosten verbonden, maar Carnola verwacht door middels het opzetten van een pool een hogere prijs uit te kunnen betalen dan de dagprijs tijdens de oogstperiode.

Positieve ervaringen

Carnola werd in 2005 opgericht voor de inzameling van koolzaad, met als doel die te verwerken tot biobrandstof. Het werken met een pool systeem heeft de laatste jaren erg goed gewerkt, waarbij de telers gemiddeld genomen een betere prijs hebben kunnen ontvangen, volgens de coöperatie. Vanwege de positieve ervaringen is besloten dezelfde werkwijze toe te passen voor graantelers. Elke geïnteresseerde graanteler kan aan deze pool meedoen. Voor degenen die geen interesse hebben om in de pool mee te doen bestaat er ook de mogelijkheid om graan aan Carnola te leveren tegen de dan geldende weekprijs. Er wordt overwogen om op termijn ook een pool op te zetten voor mais.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback