Ga naar hoofdinhoud

CPB presenteert rapport burgerinitiatief

De Tweede Kamer ontvangt 26 september een rapport van het Centraal Planbureau (CPB) en Milieu en Natuurplanbureau (MNP) over het eerste burgerinitiatief in de parlementaire geschiedenis. Milieudefensie en haar jongerenorganisatie Jongeren Milieu Actief (JMA) hebben bij het parlement een breed gesteund voorstel ingediend om te kiezen voor omschakeling van de bio-industrie. De planbureaus hebben het ingediende plan op verzoek van de Tweede Kamer doorgerekend. Zij presenteren hun bevindingen voor de kamercommissie van LNV.

Milieudefensie en JMA hebben afgelopen voorjaar het burgerinitiatief Stop Fout Vlees ingediend bij de Tweede Kamer. Het burgerinitiatief wordt ondersteund door ruim 100.000 Nederlanders. De politiek wordt verzocht te kiezen voor een veehouderij zonder dierenleed, zonder milieuvervuiling en zonder import van veevoersoja die ten koste gaat van tropische bossen. Met een burgerinitiatief kunnen minimaal 40.000 mensen samen een voorstel op de agenda van de Tweede Kamer zetten. Alle Kamerleden moeten dan stemmen over het voorstel. Het burgerinitiatief over de omschakeling van de veehouderij is het eerste dat daadwerkelijk door het parlement wordt behandeld.

In de notitie 'Boeren met toekomst' heeft Milieudefensie haar plan uitgewerkt. Daarbij is gebruik gemaakt van input van het Landbouw Economisch Instituut. Het voorstel gaat uit van een geleidelijke omvorming van de bio-industrie tot een milieu- en diervriendelijke veehouderij die ook voor boeren gunstig uitpakt. Na de presentatie van woensdag zal de Tweede Kamer het voorstel van Milieudefensie en JMA in behandeling nemen. De plannen en de bevindingen van CPB en MNP worden in oktober inhoudelijk bediscussieerd met de kamercommissie voor Landbouw. Daarna volgt een plenair debat met de Tweede Kamer en uiteindelijk een stemming over het burgerinitiatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback