Ga naar hoofdinhoud

Dalende mengvoerafzet ForFarmers in eerste kwartaal

Foto: ForFarmers

ForFarmers heeft de afzet van mengvoer in het eerste kwartaal van 2022 zien dalen met 8,2%. De brutowinst steeg met 9,3%. De onderliggende Ebitda daalde met 47,2%. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde kwartaalcijfers.

Ondanks de totale volumedaling van 7,2% (waarvan mengvoer -8,2%), steeg in het eerste kwartaal de netto omzet. Dit komt doordat de gestegen grondstofprijzen grotendeels werden doorberekend in de keten. De brutowinst nam derhalve toe met 9,3% vergeleken met de brutowinst in het eerste kwartaal van 2021.

De brutowinst per ton mengvoer steeg hierdoor ook, evenals door strategische beslissingen afscheid te nemen van onrendabele klanten of producten.

Kosten

De onderliggende totale bedrijfslasten namen fors toe, inclusief een gering acquisitie- en valutaeffect. Dit werd geheel veroorzaakt door de gestegen gas-, elektriciteits- en dieselkosten, die boven op de gestegen grondstofprijzen niet volledig konden worden doorberekend in de keten.

Personeelskosten bleven ondanks de salarisindexatie nagenoeg gelijk, door de geplande daling van het aantal fte’s. Vooral als gevolg van de bijzonder slechte marktomstandigheden waarin varkenshouders zich begin van het jaar bevonden, werd in het eerste kwartaal een bedrag toegevoegd aan de voorziening voor dubieuze debiteuren.

In het eerste kwartaal van 2021 viel er juist een bedrag vrij uit de voorziening. Het resultaat van genoemde ontwikkelingen was dat de onderliggende Ebitda daalde met 47,2%.

Grondstofvoorziening

We zijn er tot nu toe in geslaagd onze klanten te blijven beleveren. Uitgaande van de huidige inzichten kunnen we dat voorlopig ook blijven doen”, zegt Roeland Tjebbes, ad-interim-directeur bij ForFarmers.

“In lijn met onze eerder uitgesproken verwachting konden we de prijsstijgingen van grondstoffen en energie, die als gevolg van de oorlog in Oekraïne bovendien nog groter waren dan verwacht, niet volledig doorberekenen in de keten. Vooral hierdoor hebben we in het afgelopen kwartaal een significant lagere onderliggende Ebitda gerealiseerd, ondanks voortdurende besparingen.”

Lees ook: Voeromzet ForFarmers stabiel in 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback