Uit onderzoek van De Heus Voeders blijkt dat de juiste voerstrategie en rantsoenaanpassing het onverzadigd vetgehalte in melk positief beïnvloeden. Daarmee kunnen De Heus deelnemers aan Campina Merkmelk nog betere resultaten behalen.
Merkmelk
De Heus Voeders heeft ten behoeve van Campina Merkmelk (met verhoogd aandeel onverzadigde vetzuren) uitgebreid onderzoek verricht naar verschillende rantsoenen en voerstrategieën en het effect op het niveau van onverzadigde vetzuren in melk. Resultaat van het onderzoek is dat deelnemende veehouders aan Campina Merkmelk een beter resultaat kunnen boeken met dezelfde voedermiddelen in het rantsoen door een goede voerstrategie toe te passen.
Doel
Doel van het onderzoek is om uit te vinden welke factoren het gehalte aan onverzadigde vetzuren in de melk het sterkst beïnvloeden om zo effectiever en met meer zekerheid het niveau aan onverzadigd vetzuur in de melk te kunnen voorspellen. Bij een groot aantal melkveebedrijven heeft De Heus gedurende een periode van drie maanden tientallen rantsoenen doorgerekend. Van deze rantsoenen is onder andere het gehalte van onverzadigde vetzuren in de melk ten opzichte van de opname van onverzadigd vet via het rantsoen in kaart gebracht.
Opname
Uit het onderzoek blijkt dat de spreiding van de opname van onverzadigde vetzuren in de melk groot is. Het rendement van verschillende rantsoenen lag tussen 45 en 75 procent. Ook de variatie van het aandeel aan onverzadigde vetzuren uit ruwvoer ten opzichte van de totale opname aan onverzadigd vet is groot. Het niveau lag in de verschillende rantsoenen tussen 31 tot 49 procent uit ruwvoer. Dit betekent dat het aandeel onverzadigd vet uit krachtvoer voor meer dan 50 procent bijdraagt aan de totale opname van onverzadigd vet.
Frequentie
Wijziging van de frequentie van het voeren van het onverzadigd vet uit krachtvoer blijkt het onverzadigd vet in de melk het sterkst te beïnvloeden. Het toepassen van een éénmalige voergift per dag, zorgt voor een hoger onverzadigd vetpercentage in de melk. Daarmee is ook het hoogste voersaldo voor de melkveehouder te realiseren. De technische resultaten van de merkmelk deelnemers van De Heus liggen op een hoog niveau. In de periode van januari tot en met juli 2010 is de jaarproductie (305 dagen) en gehalten op merkmelkbedrijven 8611 kilogram melk met 4,14 procent vet en 3,48 procent eiwit. Dit is 120 kilogram melk, -0,20 procent vet en -0,05 procent eiwit ten opzichte van de gangbare bedrijven.