Ga naar hoofdinhoud

Deelnemers gezocht voor praktijkpilot Koe en Eiwit

Voor de vierjarige praktijkpilot Koe en Eiwit worden ruim 100 deelnemers gezocht. Dat meldt LTO Nederland. Melkveehouders kunnen in deze pilot samen met hun voerleverancier en extra onafhankelijk advies ontdekken waar het voerspoor kansen biedt. Met oog voor melkproductie en diergezondheid.

Wetenschappers van Wageningen Livestock Research (WUR) voeren de pilot uit, waarbij samenwerking wordt gezocht met veevoerleveranciers, adviseurs en dierenartsen.

Initiatiefnemer voor deze pilot is de werkgroep ‘Stikstof en Veevoer’, samen met het Ministerie van LNV. De werkgroep bestaat uit Nevedi, LTO, NAJK, Biohuis, BoerenNatuur, Netwerk GRONDig, Rabobank en NZO. Tijdens de praktijkpilot zal de werkgroep als begeleidingscommissie fungeren.

Rantsoenoptimalisatie

De focus van de praktijkpilot ligt op het monitoren van de optimalisatie van het rantsoen van de veestapel. Met als doel een verlaging van het ruw eiwitgehalte tot 155 gram ruw eiwit per kg droge stof. Ruwvoermanagement is hierbij een belangrijk onderdeel.

Hoe beter de melkveehouder dit onderdeel van de stikstofkringloop in de vingers heeft, hoe meer knoppen er zijn om aan te draaien voor een efficiënte bedrijfsvoering. Als blijkt dat scherp(er) voeren kan, dan is dat regelrechte winst. Ook in de portemonnee van de boer, want aanvoer van eiwit kost geld.

Samenwerking

Deelnemers aan ‘Koe en Eiwit’ gaan samen met hun voeradviseur aan de slag met deze rantsoendoelstelling. Dat zal voor de één zeer uitdagend zijn, terwijl het voor de ander eenvoudiger binnen bereik ligt. Omdat de omstandigheden per bedrijf anders zijn worden de deelnemers in negen verschillende praktijkkringen ingedeeld, op basis van grondsoort en bedrijfsintensiteit.

Bij de zoektocht naar een goede balans tussen stikstofefficiëntie, melkproductie en diergezondheid staan de pilotdeelnemers niet alleen, maar krijgen zij extra begeleiding en advies. Naast adviseurs zijn ook dierenartsen betrokken voor de monitoring van de diergezondheid bij een rantsoen van 155 RE

Digitaal spreekuur

Melkveehouders die interesse hebben kunnen nog voor de Kerst in een digitaal spreekuur hun vragen stellen aan projectleider Paul Galama en onderzoeker Michel de Haan. Aanmelden voor het spreekuur kan op de website www.koeeneiwit.nl. Deadline voor aanmelden is maandag 3 januari 2022. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen zal er eventueel een selectie plaatsvinden.

Lees ook: ‘Stikstofefficiëntie melkveebedrijf verbeterbaar’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback