Ga naar hoofdinhoud

Dierenartsen stoppen met toepassen cefalosporinen bij pluimvee

Op aandringen van de Vakgroep Gezondheidszorg Pluimvee van de KNMvD en veterinair deskundigen stoppen dierenartsen met het voorschrijven van cefalosporinen, een groep van antibiotica, bij pluimvee. Aanleiding is de toenemende bezorgdheid over het voorkomen van Extended Spectrum Beta-lactamase (ESBL) dragende bacteriën bij vleeskuikens.

Risico

Het voorkomen van ESBL's bij dieren vormt een risico voor de volksgezondheid. Cefalosporinen worden bij mensen met ernstige bacteriële infecties gebruikt. Vaak wordt dit antibioticum bij mensen ingezet als laatste middel tegen multiresistente bacteriën. Terughoudend gebruik bij dieren is daarom vereist. Daarnaast is er in Europa voor cefalosporinen geen maximale residulimiet (MRL) bij pluimvee vastgesteld. De MRL wordt gehanteerd om de wachttijd voor vlees bij gebruik van het antibioticum te bepalen. Alle reden om vanuit de diergeneeskunde deze stap te nemen.

ESBL

ESBL is een verzamelnaam voor een groep enzymen die door bacteriën worden gemaakt. Die enzymen zijn in staat bepaalde antibiotica onwerkzaam te maken. Dit zijn zoals de naam zegt beta-lactam antibiotica. Hieronder vallen penicillinen en cefalosporinen.

bron: KNMvD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback