Ga naar hoofdinhoud

Diergezondheidskosten op vleeskuikenbedrijven

Elanco neemt de diergezondheidsdivisie van Bayer over

Vleeskuikenbedrijven besteedden in 2007 circa 44 euro per 100 gemiddeld aanwezig kuiken per jaar aan diergezondheid. Het grootste deel hiervan gaat op aan vaccinaties. Daarnaast zijn diergeneesmiddelen een belangrijke kostenpost.

Voor het bepalen van de kosten is alleen gekeken naar de directe diergezondheidskosten, dus niet naar indirecte kosten van bijvoorbeeld productiedaling of uitval als gevolg van ziekten. De 30 bedrijven uit het Informatienet van het LEI die in 2007 in detail zijn gevolgd, besteden gemiddeld 44 euro per 100 gemiddeld aanwezige kuikens per bedrijf per jaar aan diergezondheid. Van dit budget gaat een groot gedeelte (18 euro) naar vaccinaties (figuur 1). Dit betreft zowel de vaccins (5,40 euro) als de inentingen (12,60 euro).

De kostengroep diergeneesmiddelen komt met 14 euro per 100 gemiddeld aanwezige vleeskuikens op de tweede plaats. Het gaat hierbij voornamelijk om antibiotica (13,30 euro). De rest betreft antiprotozoa en geneesmiddelen voor luchtweg en stofwisselingsproblemen. De andere kosten zijn verdeeld over supplementen (vitaminen en mineralen), dierenartsdiensten (exclusief vaccineren), overig aan gezondheid gerelateerde, niet door de dierenarts uitgevoerde diensten, onderzoek (mest of bloedonderzoek,
monstername en sectie), reinigen, ontsmetten en ongediertebestrijding en overige kosten.

Kosten alleen maken nog niet het gebruik aan diergeneesmiddelen inzichtelijk. Om een beeld te krijgen van het antibioticagebruik wordt gekeken naar de dagdosering per dierjaar. Een dagdosering per dierjaar geeft het aantal dagen weer dat een gemiddeld aanwezig dier op een bedrijf een antibioticabehandeling heeft gekregen. Het LEI registreert al een aantal jaren het antibiotica gebruik op vleeskuikenbedrijven.

In 2007 werd 30% van de totale kosten voor diergezondheid bij vleeskuikens besteed aan antibiotica. Op de bedrijven uit het Informatienet werden gemiddeld 33 dagdoseringen antibiotica per dierjaar vastgesteld, alle oraal toegediend. Uitgaande van 7,1 koppels per jaar betekent dit dat een vleeskuiken in een koppel gemiddeld 4,6 dagen van de ongeveer 40 dagen dat het dier op het bedrijf aanwezig is een antibioticabehandeling heeft gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback