Nevedi dringt via Europese verbanden aan op overname van Nederlandse werkwijzen in andere landen van de Europese Unie.
Ketenoverleg
Een groot aantal voederbedrijven heeft deelgenomen aan ketenoverleg dat deze week plaatsvond op initiatief van LTO-Nederland. Doel was te praten over de slechte economische omstandigheden die zijn ontstaan door de dioxine-affaire in Duitsland. Door een prijsval komen diverse Nederlandse veehouders in liquiditeitsproblemen. Samen met LTO, vakbonden en andere ketenpartijen deelt de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) de zorg over de ontstane situatie. De organisatie dringt via Europese verbanden aan op overname van Nederlandse werkwijzen in andere landen van de Europese Unie.
Kwaliteitsborging
De Nederlandse diervoederindustrie heeft afgelopen jaren fors geïnvesteerd in kwaliteitsborging en aanvullende controles bij toeleveranciers. Dit om marktrisico's te minimaliseren. Nu blijkt dat strenge regels en afspraken in Nederland alleen niet voldoende zijn om de malaise van een buitenlandse crisis buiten de deur te houden. Nevedi dringt nu via Europese verbanden aan op overname van Nederlandse werkwijzen in andere EU-landen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met collega's in omringende landen en aangestuurd op EU wet- en regelgeving.
Herstel
De mengvoederbedrijven steunen het voorstel om snel over te gaan tot het uit de markt nemen van 'mogelijk verdachte producten'. Alleen hiermee kan het consumentenvertrouwen worden teruggewonnen en kan de markt herstellen. Nevedi geeft actieve ondersteuning aan de opgezette ketenlobby met de Nederlandse overheid. Het is zaak om snel Europese instemming te krijgen om tot de noodzakelijke actie te kunnen overgaan. Op 24 januari komt de EU-landbouwraad bijeen.
Toekomstperspectief
In aansluiting op bestaande keteninitiatieven wil Nevedi actief deelnemen in gesprekken die de situatie in de varkenshouderij en pluimveehouderij structureel verbeteren en op een duurzame wijze toekomstperspectief bieden.