Ga naar hoofdinhoud

Dioxine legt meer dan 1000 veebedrijven stil

Met dioxine verontreinigd voer heeft inmiddels zo'n duizend pluimvee- en varkensbedrijven in het noorden en westen van Duitsland op slot gezet. Bron van de verontreiniging lijkt het gebruikte vetzuur te zijn. Duitse en Nederlandse media melden dat de verontreiniging afkomstig is van een biodieselproducent in Emden. Via een Nederlandse handelaar is het geleverd aan vet- en oliebedrijf Harles & Jentzsch.

Analyse
De dioxineverontreiniging is vlak voor de kerstdagen aan het licht gekomen op een van de getroffen pluimveebedrijven in een van de Duitse deelstaten. Het geleverde voer is onderzocht. Op basis van de eerste analyse werden in totaal veertien bedrijven stilgelegd.

Vetzuur oorzaak
Analyse van de grondstoffen heeft uitgewezen dat het gebruikte vetzuur waarschijnlijk de bron is van het in het voer aanwezige dioxine. Voor de voerfabrikant is dit aanleiding geweest om een groter aantal bedrijven te waarschuwen. Inmiddels treft de verontreiniging zo'n duizend varkens- en pluimveebedrijven in het noorden van Duitsland.
"We leggen eerst alles stil om te voorkomen dat consumenten gevaar lopen", aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw in Hannover, vandaag tegenover Evangelisch.de. Desondanks zijn inmiddels een onbekend aantal eieren en mogelijk ook varkensvlees in de handel gekomen, afkomstig van dieren die het verontreinigde voer hebben gegeten. Volgens Duitse toxicologen lopen consumenten geen direct gevaar. Kinderen met dioxine-intolerantie kunnen hinder ondervinden bij het consumeren van 1 of 2 eieren. Volwassenen passeren de EU-richtlijn na het eten van vier tot vijf eieren.

Lees ook: Dioxine in Duitse kip en eieren

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback