Ga naar hoofdinhoud

Dioxinebesmet biologisch pluimveevoer

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) heeft geconstateerd dat biologisch pluimveevoer is besmet met dioxine. Het gaat volgens de VWA om een vracht mais uit Oekraine van 2500 ton. De Nederlandse pluimveebedrijven die de mais afnamen, zijn op slot gezet en de eieren van de bedrijven worden door het Rikilt onderzocht op dioxine.

Onderzoek naar eieren zal vervolgens uitmaken of er bij de pluimveebedrijven wel of geen sprake is van besmetting. "Het eigenaardige van het verhaal is dat het om historisch onderzoek gaat. De vracht uit Oekraine is in januari geïmporteerd en in het voer verwerkt", vertelt iemand uit de diervoederindustrie. De vraag rijst in hoeverre de besmetting van destijds nu nog gevaar kan opleveren voor de volksgezondheid. Een kip kan tot zestig dagen na het binnenkrijgen van dioxine de stof nog uitscheiden.

In Duitsland hebben supermarkten eieren uit de schappen gehaald. Deze maatregel is niet getroffen in Nederland. "Het gaat om vrij lage gehaltes", vertelt Govert Schouten van Safe Feed. Er zijn daarom waarschijnlijk weinig risico's voor de volksgezondheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback