Ga naar hoofdinhoud

Doorzoekingen handelaar in diermeel

Agractie sluit zich aan bij andere organisaties die tegen het CETA verdrag zijn.

Een onderzoeksteam van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft op dinsdag 14 september in Midden-Nederland doorzoekingen verricht in een aantal bedrijfspanden. Het vermoeden bestaat dat een handelsbedrijf illegaal dier- en beendermeel van onder meer runderen heeft geëxporteerd.

Export

Deze producten mogen alleen binnen de Europese Unie worden afgezet en slechts in een beperkt aantal eindfabrikaten worden verwerkt. Het vermoeden bestaat dat het verdachte bedrijf het dier- en beendermeel naar andere landen buiten de Europese Unie heeft geëxporteerd. Daardoor bestaat het risico dat het daar onjuist is verwerkt. De exportbeperking is ingevoerd om de ziekte van Creutzfeldt-Jakob bij mensen en verspreiding van BSE bij runderen te voorkomen. De doorzoekingen vonden plaats onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Restproduct

Diermeel en beendermeel is een restproduct van de vleesverwerkende industrie. Als hier dierlijke eiwitten van herkauwers inzitten, mag het alleen worden verwerkt in petfood voor huisdieren of als meststof worden gebruikt. Bij de doorzoekingen is de administratie van het handelsbedrijf in beslag genomen. Er zijn geen personen aangehouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback