Ga naar hoofdinhoud

Drie miljoen euro voor minder transportkilometers

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt drie miljoen euro beschikbaar voor ondernemers die met innovatieve ideeën het aantal vervoerskilometers in het transport agro-producten (voedsel, veevoer en bloemen/planten) weten terug te dringen. Ook roept de minister ondernemers op om innovatieve voorstellen in te dienen voor het beter benutten van het biomassa voor de 'biobased economy'.

Ervaringen uit het Platform Agrologistiek tonen aan dat er meer winst te behalen is door toepassing van innovatieve manieren van het vervoer van agroproducten. Dat varieert van het vervoer per trein tot slimme verpakking voor agro-producten.

Slimme logistiek leidt tot efficiëntere bedrijfsprocessen en minder kosten voor alle betrokken ondernemers. Dit is goed voor de ondernemer, de consument en het milieu.

Aardolie en aardgas worden schaars. Het kabinet zet daarom in op een biobased economie. Zo'n economie is minder afhankelijk van fossiele grondstoffen, zoals olie en gas. In de biobased economy wordt biomassa gebruikt voor o.a. plastics, verven, coatings, chemicaliën en brandstof / energie. Logistieke innovaties zijn nodig om biomassa, zoals bermgras, (snoei)afval, eiwitstromen en andere reststromen uit bijvoorbeeld de bos en houtsector of de voedingsmiddelenindustrie beter te benutten.

Het beschikbare budget van drie miljoen is bestemd voor haalbaarheidsonderzoeken en de daaruit volgende onderzoeks- en ontwikkeltrajecten. De ondernemers met de beste voorstellen krijgen een opdracht van de overheid een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. Hoe het geld wordt verdeeld over de twee verschillende onderwerpen hangt af van het totaal aantal binnen te komen voorstellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback