Ga naar hoofdinhoud

Duurzame energie effici

Zo snel mogelijk zo veel mogelijk duurzame energie laten opwekken door de goedkoopste vormen te subsidiëren. Dat wil minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bereiken met een vernieuwd en efficiënter pakket stimuleringsmaatregelen.

Duurzame energie

"We willen zoveel mogelijk duurzame energie per euro", aldus minister Verhagen maandag 6 december 2010 in overleg met de Tweede Kamer. "Dat past in ons streven maar betaalbare, betrouwbare en schone energie."

Realistisch

Deze Stimuleringsregeling Duurzame Energie Plus (SDE+) is een grote stap op weg naar het doel van 14 procent duurzame energie in 2020. Dat is volgens de regering een realistische doelstelling die kan worden bereikt door groene groei. Het effect van de stimuleringsmaatregelen zal worden doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving. De nieuwe regeling wordt gefinancierd via een opslag op de energierekening. Burgers en bedrijven kunnen zo precies zien waarvoor ze betalen.

Overgang

Minister Verhagen spreekt in het kader van de regeling de komende tijd met de energiesector over het bijstoken van biomassa in kolencentrales om het aandeel van groene stroom te verhogen. De opslag van broeikasgas koolstofdioxide is een goede manier om de nadelen van traditionele energieopwekking te verminderen in de overgang naar een duurzaam systeem. Op verzoek van het noorden overlegt minister Verhagen overlegt over een demonstratieproject, dat de uitstoot van nieuwe kolencentrales in de Eemshaven mede kan compenseren.

Vergunning

Minister Verhagen zal de Tweede Kamer begin 2011 op de hoogte brengen van de voorwaarden waaronder een vergunning voor een nieuwe kerncentrale kan worden afgegeven. Om levering van betaalbare en schone energie ook in de toekomst veilig te stellen, moet er ook ruimte zijn voor kernenergie. Dat is schoon en maakt Nederland minder afhankelijk van andere grondstoffen, stelt de minister.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback