Ga naar hoofdinhoud

Duurzame handelsketen behoudt biodiversiteit

De Nederlandse vraag naar producten uit de tropische delen van de wereld, zoals soja voor veevoer, is van invloed op de snelle achteruitgang van de biodiversiteit aldaar. Producenten kunnen het afremmen, door hun handelsketens te verduurzamen, concluderen onderzoekers.

Studie

Onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) voerden de studie 'Breaking boundaries for biodiversity' uit. Daaruit blijkt dat de rol die producenten in Nederland kunnen spelen bij het terugdringen van het biodiversiteitverlies, groter is dan verwacht op grond van haar oppervlakte. Veel internationale bedrijven hebben hun basis in Nederland. Bovendien is Nederland een handelsland, waar belangrijke handelsstromen doorheen lopen.

Certificering

Het PBL geeft in het rapport een drietal aanbevelingen om de afname van biodiversiteit af te remmen. Voor producenten is certificering een manier om handelsketens te verduurzamen. Dit draagt bij aan een goede combinatie tussen enerzijds productie en anderzijds biodiversiteit en duurzaam behoud van de leefomgeving. Daarbij is ook de consument van belang: door duurzame producten te kiezen wordt de productie ervan gestimuleerd.

Armoedebestrijding

Een andere aanbeveling is dat producenten bij het investeren in lokale economieën rekening houden met biodiversiteit in beschermde gebieden en de afhankelijkheid van de plaatselijke bevolking van de natuur. Het PBL beveelt de Nederlandse overheid de biodiversiteitbescherming en armoedebestrijding gezamenlijk aan te pakken, want daarmee komt een duurzaam gebruik van de leefomgeving in donorlanden dichterbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback