Ga naar hoofdinhoud

DVW levert eerste pluimveevoer met dierlijk eiwit af

Pluimveehouder Gert Nap en directeur Martin Vervoorn kijken toe hoe het pluimveevoer met dierlijk eiwit wordt gelost.

De Valk Wekerom (DVW) heeft haar eerste bulk pluimveevoer afgeleverd waarin dierlijk eiwit is verwerkt. Daarmee was de veevoerproducent één van de eerste in Nederland.

“Pluimveevoer waarin soja deels is vervangen door dierlijk eiwit heeft aantrekkelijke voordelen”, zegt DVW-directeur Martin Vervoorn. “Dierlijk eiwit zorgt voor een betere darmgezondheid en voor een betere conditie in zijn algemeenheid. Met als resultaat minder uitval, zowel bij leghennen als bij vleeskuikens.”

Prijsvoordeel

“Bovendien is het prijstechnisch interessant voor pluimveehouders”, vervolgt hij. “Bij de huidige grondstofprijzen is met name het non-gmo legvoer met dierlijk eiwit aanmerkelijk goedkoper. Bij regulier voer is het verschil in prijs minder, maar nog zeker lonend.”

Het verbod om dierlijke eiwitten in veevoer te verwerken werd in december 2000 ingesteld naar aanleiding van de BSE-uitbraak (gekkekoeienziekte). Op 7 september 2021 werd het verbod opgeheven door de Europese Commissie. Voortaan mogen er dus weer dierlijke eiwitten afkomstig van varkensslachterijen in pluimveevoer worden verwerkt.

Varkensvoer

Andersom mogen dierlijke eiwitten van pluimveeslachterijen in varkensvoer worden verwerkt. DVW heeft voor haar vestiging in Meppel een vergunning gekregen om het pluimveevoer te mogen maken. Er waren slechts een paar kleine aanpassingen nodig om het speciale pluimveevoer daar te kunnen produceren.

Gezondheidsvoordelen

Pluimveehouder Gert Nap uit Lunteren kreeg als eerste de bulk van het voer geleverd. De pluimveehouder: “Een paar maanden geleden heb ik al besloten om op het voer met dierlijk eiwit over te stappen. Ik verwacht dat dit voer met name beter is voor de maag- en darmgezondheid van de kippen. Dat het ook nog eens goedkoper is, is mooi meegenomen gezien de huidige hoge voerprijzen.”

Opbouw

Gert Kampert, nutritionist bij De Valk Wekerom: “Niet al het soja in ons pluimveevoer wordt door dierlijk eiwit vervangen. Het percentage is afhankelijk van de fase waarin een koppel zich bevindt. Bovendien starten we met een relatief laag percentage vanwege de gewenning bij het pluimvee. Maar ook om er ervaring mee op te doen.”

Lees ook: Primeur AgruniekRijnvallei met inzet verwerkt dierlijk eiwit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback