Ga naar hoofdinhoud

Eerste herkomst dioxine bekend

De eerste resultaten van het onderzoek naar de herkomst van dioxine in Duits diervoeder zijn bekend. Die wijzen uit dat de dioxine aanwezig was in frituurvetten die zijn gebruikt voor de productie van biodiesel.

Frituurvet

Het ministerie van Landbouw en Consumentenbescherming in de Duitse deelstaat Noordrijn Westfalen (NRW) heeft de herkomst van de dioxine in eieren getraceerd.
Het profiel van de dioxine in veevoer en eieren komt overeen met monsters van grondstoffen bij raffinagebedrijf Vital. Dit bedrijf deed de voorbewerking van gebruikte frituurvetten. Vervolgens werden de producten geleverd aan de al eerdert genomende biodiesel producent Petrotec. Bij de verwerking tot biodiesel kwam het tot ophoging van de dioxine gehaltes in het restproduct (vetzuren).

Beneden grenswaarden

Het ministerie van NRW benadrukt dat de dioxinegehaltes in de grondstoffen, en die van in de bijproducten uit de biodieselproductie, duidelijk beneden de toegelaten grenswaarden voor industriële vetten lagen. Er bestaat daarom nog steeds geen aanwijzingen dat de betrokken bedrijven op enige wijze illegaal hebben gehandeld.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback