Ga naar hoofdinhoud

Effect voeding tijdens vroege dracht bij zeugen

Het voeren van 30 procent meer voer tijdens de eerste vier weken van de dracht verhoogt de toomgrootte, maar lijkt tevens het percentage terugkomers te verhogen.

Onderzoek

Dit is de belangrijkste conclusie uit onderzoek naar het effect van het eiwit- en energieniveau in de vroege dracht op de reproductie en gewichtsontwikkeling van jonge zeugen. Het onderzoek is in opdracht van het Productschap Vee en Vlees (PVV), De Heus Voeders en Varkens KI Nederland, op Varkensproefbedrijf Sterksel uitgevoerd.

Conclusie

Uit dit onderzoek blijkt dat onder de geteste omstandigheden, een 30 procent hoger voerniveau in de eerste vier weken van de dracht de toomgrootte vanuit eerste inseminatie met twee biggen verhoogt ten opzichte van het controle voerniveau (15.2 vs. 13.2 biggen) maar ook dat het percentage terugkomers met 13 procent lijkt te stijgen (23 vs. 13 procent). Wellicht kan het verhoogde percentage terugkomers voorkomen worden door niet direct, maar pas enkele dagen na inseminatie te beginnen met het hogere voerniveau.

Vruchtbaarheid

Gewichtsverlies tijdens de lactatie is van grote invloed op de vruchtbaarheid van zeugen. Als zeugen tijdens de lactatie meer dan 10-12 procent gewicht verliezen vermindert de vruchtbaarheid in de volgende worp. Met name in jonge zeugen kan dit gewichtsverlies grote gevolgen hebben. Een aangepast voerniveau tijdens de vroege dracht kan de zeug helpen herstellen van de lactatie en daarom mogelijk de vruchtbaarheid verbeteren. Het doel van het onderzoek was om de reproductie resultaten van tweede en derde worps zeugen te verbeteren door de voerstrategie tijdens de eerst vier weken van de dracht aan te passen. Dit is gedaan door 30 procent meer voer te voeren (Plus Voer) of 30 procent extra eiwit te voeren (Plus Eiwit) van dag 2 t/m dag 32 na inseminatie. De controle groep (Controle) kreeg een standaard voer en stond op de standaard voercurve. Daarnaast is gekeken of een lactatielengte van drie weken (Drie weken) de reproductie resultaten in de volgende worp beïnvloedde. Naast reproductie kenmerken zijn ook het gewicht en de spek- en spierdikte tijdens de eerste vier weken van de dracht gemeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback