Ga naar hoofdinhoud

EFSA onderzoekt risico’s op toxiciteit cisgenese

De Tweede Kamer heeft de regering gevraagd een aanvullend onderzoek uit te laten voeren naar de risico's op allergie en toxiciteit van cisgenese ten opzichte van traditionele veredeling. De Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA gaat een dergelijk onderzoek uitvoeren.

Dierveiligheid

Het Rikilt heeft de veiligheid voor voedsel- en diervoedertoepassingen van cisgene gewassen in kaart gebracht. Niet alleen het soort gen dat wordt geïntroduceerd, maar ook het feit dát dit gen wordt geïntroduceerd, kan van invloed zijn op de voedsel- en diervoederveiligheid. Daarnaast luidt de conclusie van het Rikilt dat het begrip cisgenese dusdanig is dat hieronder een brede groep gewassen zal vallen die niet op voorhand in te kaderen is. Het Rikilt concludeert op basis daarvan dat het op voorhand generiek vaststellen van de voedsel- en diervoederveiligheid voor cisgene gewassen niet mogelijk is.

Veiligheidsaspecten

Uit het debat met de Tweede Kamer blijkt dat een aantal fracties een aanvullend onderzoek naar de veiligheidsaspecten van cisgene gewassen in vergelijking met de klassieke veredelde gewassen wenst. Atsma is van mening dat een onafhankelijk Europees onderzoek hier een passend en bruikbaar antwoord op geeft. Na uitvoerig overleg tussen Nederland en de Europese Commissie, heeft de Europese Commissie besloten EFSA te mandateren om dit onderzoek voor de nieuwe technieken uit te laten voeren. Op verzoek van Nederland wordt EFSA verzocht dit onderzoek te beginnen voor cisgenese en haar opinie voor de zomer van 2011 te publiceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback