Ga naar hoofdinhoud

EFSA registreert minder uitbraken van salmonella

EFSA en het ECDC hebben een jaarrapport over 2009 over zoönoses en voedselgerelateerde ziekte-uitbraken gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het aantal salmonella-besmettingen voor het vijfde achtereenvolgende jaar afnam.

Afname salmonella

In 2009 was het aantal salmonella-infecties 17 procent lager dan in 2008. Het aantal koppels leghennen waarbij Salmonella werd gevonden lag 9 procent lager.

Toename Campylobacter

Campylobacter blijft de belangrijkste veroorzaker van voedsel gerelateerde ziekten. In 2009 was er een toename van 4 procent tot 198.252 geregistreerde gevallen. Salmonella zorgde in 2009 voor 108.614 infecties. Listeria infecties troffen 1.645 mensen. Dat is 19% meer dan in 2008. In 2009 zijn mogelijk 270 mensen in de Europese Unie door een besmetting met Listeria overleden. Escherichia coli besmette 3.573 mensen in 2009. Daarvan nam het aantal infecties dat werd geregistreerd licht af in vergelijking tot 2008. Yersinia enterocolitica, een bacterie die met name in varkensvlees wordt gevonden, trof 7.595 mensen.

Registratie ziekteuitbraken

In 2009 werden in de Europese Unie in totaal 5.550 voedsel gerelateerde uitbraken van ziekten geregistreerd. Daarbij werden in totaal 48.964 mensen getroffen en vast staat dat het tot minimaal 46 sterfgevallen leidde. Van de uitbraken betrof 31 procent salmonella, 19 procent een virus en 10 procent hing samen met bacteriële gifstoffen. De belangrijkste bronnen waren eieren en eiproducten, gemengde maaltijden en varkensvlees.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie