Ga naar hoofdinhoud

Elektromotor centraal op Nationale Aandrijftechniekdag

De veelzijdigheid van de elektromotor wordt besproken tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag, een online event op 2 november.

Vakblad Aandrijftechniek organiseert op 2 november de Nationale Aandrijftechniekdag 2021. Een compact twee uur durend online event waarin de Elektromotor centraal staat.

De veelzijdigheid van de elektromotor wordt in belicht door verschillende sprekers. Vanuit Studio Eisma in Doetinchem gaan zijn in op de rol van de elektromotor in diverse sectoren. Innovatie en technologie zijn de leidraad van het programma dat zich richt op engineers.

Superbike

Het programma trapt af met de keynote sessie van het Electric Superbike Twente team. Dit is een studenten racing team dat vanaf de basis een volledig elektrische racemotor ontwikkelt en bouwt. Elk jaar neemt een nieuwe groep studenten het stokje over met frisse ideeën. Een van de studenten belicht tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag samen met Johan Paulides van de AE Group een de technologie en aandrijflijn van deze superbike. Paulides is als fabrikant van elektromotoren betrokken bij meerdere studententeams.

Paulides is naast eigenaar van de AE-Group ook een van de leden van de derde generatie eigenaren van productiebedrijf Paulides. Hier worden seriematig gelijkstroommotoren geproduceerd. De commerciële activiteiten richten zich hoofdzakelijk op klantspecifieke elektrische aandrijvingen met een hoge efficiëntie en dito vermogensdichtheid.

Sensor

Johs Heijmink van Bosch Rexroth belicht op de Nationale Aandrijftechniekdag de elektromotor als sensor. De data die motoren in de aandrijftechniek leveren, bieden onbegrensde mogelijkheden. De feedback kan leiden tot prestatie verbetering, bijdragen aan het voorspellen van onderhoud en helpen bij het analyseren van crashes of deze voorkomen.

Robot

Een andere trend is de groei van robotisering en miniaturisering in de aandrijftechniek. Dat betekent dat (micro)motoren steeds kleiner worden en andere bouwvormen krijgen. Tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag gaat Hein Vos van Faulhaber dieper in op gelijkstroom micromotoren.

Tussen de sessies door vindt er een paneldiscussie plaats over de elektromotor en de diverse ontwikkelingen op dat gebied. Paul Quaedvlieg, hoofdredacteur van Aandrijftechniek, gaat daarbij in gesprek met de verschillende sprekers over trends, technologie en toekomst. De nadruk ligt op technische innovaties, maar ook uitdagingen op het gebied van materialen en productiemethodes komen aan bod.

Aanmelden

De Nationale Aandrijftechniekdag begint op 2 november om 13.30 uur. Aanmelden voor deze dag kan op de website van het evenement.

Leestip: E-book: De Elektromotor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback