Ga naar hoofdinhoud

Elk risico heeft zijn prijs

Ondernemen in onzekere markten was het thema van de Nevedi-jaarvergadering. "Markten zijn altijd onzeker", stelt bestuursvoorzitter Robbert Klaasman van Friesland Bank. "Ondernemers moeten rekening houden met veel meer dingen en breder denken."

De enorme marktbewegingen de afgelopen periode laten de diervoederindustrie niet ongemoeid. Grondstofprijzen bewegen tussen een veel grotere bandbreedte dan voorheen, constateert Randy MacNack, directeur Cargill Europe. Dit heeft gevolgen voor het inkoopgedrag van de diervoederindustrie. "Was soja voorheen een stabiele commodity, tegenwoordige is het speculatief. Niet verwonderlijk dus dat er veel meer wordt gekocht op de spotmarkt, dan op de termijnmarkt", aldus MacNack. Daarmee verandert het risicoprofiel van een grondstof als soja. "De sector is meer overgeleverd aan de waan van de dag."

Dit gegeven heeft ook effect op het financiële risicoprofiel van ondernemingen, aldus Robbert Klaasman van Friesland Bank. Dit houdt in dat het risicoprofiel van een onderneming bepaalt welke renteopslag wordt gehanteerd. "Ken je klant, je markt en je risico's", hield hij de Nevedi-vergadering voor. "Dat geldt voor ons als bank, maar ook voor u als ondernemer." Van belang is een duidelijke focus. "Denk breed, houd met meer dingen rekening dan voorheen en bedenk dat risico en rendement onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Elk risico heeft zijn prijs."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback