Ga naar hoofdinhoud

Energie Innovatieprijs 2010 voor Tribonsysteem

Cogen Projects heeft de Energie Innovatieprijs 2010 gewonnen voor het Tribronsysteem. Dit concept van betreft een vernieuwing op het gebied van warmte/koude-opslag. Met de elektriciteitsproductie wordt het eigen verbruik van de pompen en regelingen ruimschoots gedek, volgens de firma.

Innovatieprijs

De Energie Innovatieprijs wordt jaarlijks toegekend door Energiegids.nl en F&B aan innovaties op energiegebied die een bijzondere bijdrage leveren aan energiebesparing en vernieuwing.

Tribonsysteem

Dit concept van het het Tribronsysteem betreft een vernieuwing op het gebied van warmte/koude-opslag (WKO). In plaats van gebruik te maken van een koude en een lauwwarme bron voor ondergrondse energieopslag, zijn er in het tribronsysteem drie opslagbronnen: een koude bron, een lauwe bron én een warme bron. Door deze extra bron toe te voegen, kan water vanuit de bodemopslag direct worden gebruikt voor verwarming van bedrijven en is naverwarming met warmtepomp overbodig. Daardoor kan fors op energie worden bespaard.

Voeding

De warmte en koude voor de voeding van de bronnen wordt geleverd door een arbsorptiekoelmachine in combinatie met een WKK. Het systeem produceert daarmee tegelijkertijd koude, warmte en elektriciteit. De elektriciteitsproductie is ruimschoots voldoende om het eigen verbruik van de pompen en regelingen te dekken. Netto wordt zodoende elektriciteit geëxporteerd.

Interesse

Vanuit de markt is reeds veel interesse getoond voor het nieuwe concept. Voornaamste obstakel is de regelgeving voor toepassing van temperaturen van circa 40°C in de bodem. Er lopen verschillende proefprojecten om de effecten van HT-opslag te bekijken. Naar verwachting zal het aantal mogelijkheden voor toepassing van het tribronsysteem binnenkort toenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback