Ga naar hoofdinhoud

Energie uit afval van waterbehandeling

Imtech Nederland gaat aan de industrie nieuwe duurzame oplossingen voor innovatieve waterbehandeling aanbieden. Hiervoor is Water Solutions opgericht.

Doel

Doel van Water Solutions is innovatieve dienstverlening voor het winnen van energie uit afval van waterbehandeling, energie- en waterbesparing, efficiëntere productieprocessen en het mogelijk maken van milieudoelstellingen, waaronder reductie van de carbon footprint.

Schaars

Bart Bouwmeester, Algemeen Directeur Imtech Nederland: "Water wordt steeds schaarser en daardoor belangrijker. Tegelijkertijd worden de mogelijkheden om energie uit afval van waterbehandeling te winnen in Nederland niet of nauwelijks benut. Imtech beschikt in de UK over unieke technologische diensten die dit mogelijk maken. Deze diensten, advanced digestion genoemd, gaan we nu ook in Nederland aanbieden. Daarnaast heeft Imtech innovatieve duurzame technieken ontwikkeld voor waterbehandeling met als doel duurzame waterproductie, efficiëntere processen en verlaging van de carbon footprint."

Energie

In de aanpak van Imtech om energie uit afval van waterbehandeling te winnen wordt thermische hydrolyse toegepast. Hierbij wordt slib verwarmd tot 170 graden Celsius, gepasteuriseerd en vervolgens anaeroob gegist. Het voordeel van dit slibverwerkingsproces is dat er een grote hoeveelheid biogas (methaangas) vrijkomt. Dit wordt gebruikt als brandstof voor hightech warmte-/krachtcentrales (biogascentrales) die een substantiële hoeveelheid elektriciteit opwekken. Het behandelde slib wordt daarnaast ontwaterd en verwerkt tot een soort ‘slibkoek' die vrij is van ziektekiemen en als meststof voor de landbouw wordt gebruikt.

Waterzuivering

Water Solutions richt zich daarnaast op introductie van een nieuwe generatie technologieën voor waterzuivering. Deze zijn zowel toepasbaar bij de behandeling van proceswater als bij de verwerking van riool- en drinkwater. Bij alle processen ligt de focus op een verminderde milieu-impact, een efficiënter watergebruik en verbeterde ‘total cost of ownership' (de totale kosten gedurende de looptijd van processen en daarbij gebruikte technieken). Bij de behandeling van industrieel afval- en proceswater ligt de nadruk daarnaast op een verbetering van de lokale waterzuivering, waterhergebruik en energieterugwinning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback