Ga naar hoofdinhoud

Erfbetreders: ‘onduidelijke regelgeving voor boer frustrerend’

De statenzaal van het provinciehuis in Utrecht was het decor voor de erfbetredersbijeenkomst.

“Ik weet niet meer wat ik de boer moet bieden, we zitten al drie jaar op duidelijkheid te wachten. De overheid is de laatste 29 jaar te vaak veranderd in haar regelgeving”, sprak een van de aanwezige erfbetreders emotioneel tijdens een bijeenkomst in het provinciehuis in Utrecht.

Landbouw en Milieu (LaMi) Utrecht hield samen met Agrivaknet en Rabobank donderdagmiddag 1 december in de statenzaal van het provinciehuis van Utrecht een bijeenkomst voor erfbetreders. Centrale vraag deze middag was: Wat voor rol kan de erfbetreder spelen in de veranderende markt?

Aftrap

Transitiedeskundige Harry te Riele was één van de sprekers. “Jullie zijn als erfbetreders lang uit beeld geweest bij de beleidsmakers. Ik zie deze bijeenkomst als een eerste aftrap. We moeten elkaar vasthouden, het contact intensiveren en de nieuwe waarheid samen uitvinden.”

Erfbetreders, of erfbezoekers, zoals een van de sprekers het liever noemt, zien bij hun klanten (de veehouder) als gevolg van onder andere de stikstofproblematiek en het wegvallen van de derogatieregeling, een groeiende onzekerheid, frustratie en onbegrip. Aspecten als demotivatie, onbegrip, stress en vermoeidheid bij de boer vloeien daaruit voort.

Onduidelijke regelgeving

Verschillende aanwezigen wezen het onduidelijke overheidsbeleid aan als de grootste boosdoener. “Niemand weet meer waar hij aan toe is”, sprak één van de aanwezigen. Te Riele: “De overheid is 29 jaar met vakantie geweest en wil nu met stoom en kokend water in een te korte tijd alle problemen in één keer oplossen zonder daarbij perspectief te bieden. Dat gaat niet.”

Gebrek aan perspectief

Gedeputeerde Mirjam Sterk van de provincie Utrecht erkende aan het eind van de bijeenkomst dat de overheid de afgelopen jaren steken heeft laten vallen. “Maar hier ligt ook een rol voor de consument, zij zijn ook 29 jaar met vakantie geweest, letterlijk.” De gedeputeerde zei verder dat het gebrek aan perspectief voor boeren haar niet koud liet. “Ik spreek vrijwel dagelijks met boeren, ik hoor ook die emoties.”

Sterk noemt het een goede zaak dat Den Haag nu alle problemen in één keer goed wil aanpakken. “Er wordt ook gekeken naar de lange termijn, tot 2030, en zelfs 2040. Dat maakt het verhaal niet fijner. Alle boerenbedrijven moeten een verandering doormaken. Een taaie situatie die niet beter wordt. Het is moeilijk, maar nodig. Als overheid moeten we samen met boeren en burgers de problemen aanpakken zodat we de boel weer in beweging krijgen.”

Meer hierover in De Molenaar 01, 2023.

Lees ook: ‘Samenwerking boer en erfbetreders cruciaal voor succesvolle transitie’    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback