Ga naar hoofdinhoud

Europees ingrijpen voor betere varkensmarkt

Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) wil samen met Europese collega's bekijken of de Europese regeling voor particuliere opslag van varkensvlees tijdelijk kan worden opengesteld.

Aantrekken prijzen

Dat betekent dat bijvoorbeeld slachterijen en handelaren een vergoeding kunnen krijgen voor de opslag van varkensvlees, zodat er minder vlees op de markt komt en de prijzen kunnen aantrekken. Ook pleit Bleker voor een Europese High Level Group die de varkensmarkt beter in kaart brengt en voorstellen kan doen voor een duurzame en economisch rendabele varkensvleesmarkt.

Druk varkensvleesmarkt

De markt voor varkensvlees staat onder druk. De prijs voor varkensvoer stijgt en de prijs die varkensboeren krijgen voor varkens is laag. Daarbovenop komt dat in Duitsland consumenten minder varkensvlees kopen vanwege het dioxineschandaal. Dat land is een belangrijke exportmarkt voor Nederlands varkensvlees.

Bespreking varkensvleesmarkt

Bleker heeft op 19 januari met alle partijen uit de varkenssector aan tafel gezeten om de situatie op de varkensvleesmarkt te bespreken. Hij heeft ook contact met minister-president Peeters van Vlaanderen en volgende week overlegt hij met zijn Europese collega's over dit onderwerp.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback