Ga naar hoofdinhoud

Europese fokkerijpartners bundelen krachten in EuroGenomics

Vijf Europese rundveefokkerijorganisaties hebben besloten samen te werken om de resultaten op het gebied van genomic selection nog verder te verbeteren. Dit betekent dat de partners de beschikbare referentiepopulaties samenvoegen. De betrouwbaarheid van genomic selection binnen het holsteinras wordt hierdoor ingrijpend groter.

Onder de naam EuroGenomics gaan verschillende Europese partners de referentiepopulaties die zij gebruiken voor een aantal holsteinfokprogramma's bijeenbrengen. Een referentiepopulatie is een groep stieren waarvan de fokwaarden zijn berekend op basis van dochterinformatie en hun DNA-profielen. Zo'n populatie verschaft fokkerijorganisaties de onmisbare basis voor de berekening van betrouwbare genomische fokwaarden en effecten.

De vergroting van de totale referentiepopulatie binnen EuroGenomics zorgt ervoor dat de betrouwbaarheid van fokken volgens genomic selection verder toeneemt.

Twee stappen
De referentiepopulaties worden in twee stappen samengevoegd, waardoor aan het einde van dit jaar een totale referentiepopulatie van 16.000 fokstieren beschikbaar is. Het zal de eerste gemeenschappelijke Europese referentiepopulatie zijn en tegelijkertijd een van de grootste in de wereld.

Europese partners
EuroGenomics is opgericht door de volgende partners:

UNCEIA
Franse nationale associatie van rundvee- en ki-coöperaties

CRV
Internationale rundveeverbeteringsorganisatie met hoofdkantoor in Nederland

DHV en vit
Duitse nationale koepelorganisatie van de holsteinfokkerij en het Duitse rekencentrum van veedata

VikingGenetics
Deens-Zweedse rundveefokkerijorganisatie

Deze partners gaan nauw samenwerken met een aantal onderzoekspartners, zoals de Universiteit van Luik (België), INRA (Frans onderzoekscentrum), de Nordic Cattle Genetic Evaluation en de Universiteit van Aarhus/Foulum (Denemarken).

Voordelen voor de klanten
De klanten van de EuroGenomics-partners kunnen veel voordeel halen uit deze belangrijke samenwerking, omdat de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van fokwaarden op basis van genomic selection verder toenemen. De ontwikkeling van genomic selection leidt tot extra genetische vooruitgang en uiteindelijk tot lagere kosten van de individuele fokprogramma's, terwijl de kwaliteit behouden blijft of zelfs nog beter wordt. Dankzij EuroGenomics wordt Europa het toonaangevend continent in de wereld van holstein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback