Ga naar hoofdinhoud

Europese productie mengvoeders gedaald

De productie van mengvoeders in de 27 EU-lidstaten is in 2009 met 3,8 procent gedaald en ging van 153,4 miljoen ton naar 147,6 miljoen ton. De aanzienlijke daling heeft betrekking op alle voedersoorten. De daling in rundveevoeders was 6 procent, in varkensvoeders 5 procent en in pluimveevoeders 1 procent. Dat blijkt uit de gegevens van de Europese vereniging van mengvoederfabrikanten Fefac.

Factoren

Frankrijk en Spanje zijn met ieder 21 miljoen ton de grootste producenten van mengvoeders, gevolgd door Duitsland. In Spanje daalde de productie met 2,6 procent. In Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland daalde de productie met 3,6 tot 6,1 procent. De vier belangrijkste factoren die tot de productiedaling hebben geleid zijn:

  • de crisis in de zuivelsector die tot een fikse daling van de vraag naar mengvoeders in de melkveehouderij geleid heeft.
  • de slechte situatie in de varkenssector, die nog versterkt werd door de slechte financiële positie van veel varkenshouders.
  • door lage graanprijzen kozen veel landbouwers ervoor om het graan aan hun vee te voederen in plaats van het op de markt te brengen.
  • door de financiële crisis daalde de vraag naar vlees.

Voor 2010 verwacht Fefac een verdere krimp van de productie van rundveevoeders met zo'n 2 procent en een productiedaling van 1 procent voor de varkensvoeders. De markt voor pluimveevoeders zou naar verwachting stabiel blijven.

Bron: AgriHolland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback