Ga naar hoofdinhoud

Exacte nutritive evaluatie dienst

Adisseo biedt een unieke NIR (Near Infrared spectroscopy) dienst door het combineren van NIR en ‘in vivo’ verteerbaarheidstests.

Studies

Al vijftien jaar heeft Adisseo gewerkt aan de correlaties tussen NIR en ‘in vivo’ data. Hiervoor worden aanhoudend verteerbaarheidstests uitgevoerd bij varkens en pluimvee bij Cern– faciliteiten in Frankrijk. Aminozuren van grondstoffen en dierlijke uitwerpselen worden geanalyseerd in het Carat laboratorium (Frankrijk). “Dankzij de meer dan 300 studies die werden uitgevoerd bij Cern, hebben we meer dan 400 vergelijkingen bedacht om de meetgegevens te kalibreren. Zo kunnen wij de meest nauwkeurige waarden op de duurdere voedingsstoffen gebruiken in rantsoenen voor eenmagigen: totale en verteerbare aminozuren, metaboliseerbare energie, fytinezuur en fosfor”, meldt het ontwikkelteam van Adisseo.

Kracht

Elke kalibratie is gevalideerd door externe monsters, volledig onafhankelijk van de initiële database. “De kracht van NIR-bepalingen is bewezen door tal van controles in ongeveer 30 toestellen over de hele wereld. Allemaal hebben ze getoond over uitstekende herhaalbaarheid, reproduceerbaarheid en overdraagbaarheid. Voor alle NIR-voedingsstoffen, zijn de coëfficiënten van de variatie nog steeds minder dan 2 procent. Ten aanzien van de fosforbepaling, de correlatie tussen de analyse van het referentielaboratorium en voorspellingen, heeft NIR een R2 = 0,94 voor het totale fosfor en 0,92 voor fytinezuur fosfor”, aldus het ontwikkelteam.

Besparing

NIR verbetert ook de kwaliteitscontrole, vooral voor grondstoffen zoals ddgs die een grote variatie in gehalte aan nutriënten en aminozuurverteerbaarheid hebben. Monsters van grondstoffen van lage kwaliteit, met een lage verteerbaarheid, kunnen dan snel worden gedetecteerd. “Precieze evaluatie van voer maakt het mogelijk om diervoeding en groei te optimaliseren en kan een gemiddelde besparing van 2 euro per ton voer opleveren”, aldus Adisseo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback