Ga naar hoofdinhoud

Export blijft trekker economisch herstel

Het ondernemersvertrouwen blijft in het eerste kwartaal van 2011 nog net positief. Na een zeer gunstig vierde kwartaal van het afgelopen jaar zakt het herstel van de Nederlandse economie wat terug. Dit blijkt uit de resultaten van COEN, die door de Kamer van Koophandel zijn gepubliceerd.

Export blijft trekker

Vooral de nieuwste omzetverwachting is beduidend gedaald. Tegelijkertijd stijgen naar verwachting de prijzen van producten en diensten. De export blijft de trekker van het economisch herstel. De orderpositie zal naar verwachting de komende tijd verder verbeteren.
De groei van het personeelsbestand in het vierde kwartaal zet naar verwachting niet door in het eerste kwartaal van 2011.

Ondernemersvertrouwen

Het ondernemersvertrouwen is nog altijd positief (+1,5) maar het herstel vlakt in het eerste kwartaal iets af na een flinke stijging in het vierde kwartaal van 2010.
In de groothandel (+12,3) en industrie (+4,1), alsook in de zakelijke dienstverlening (+2,7) blijft het ondernemersvertrouwen positief. Vooral de eerste twee sectoren zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de buitenlandse handel. Op de binnenlandse markt gerichte sectoren als de detailhandel (-10,6) en horeca (-8,4) blijven duidelijk achter en hebben ondernemers nog relatief weinig vertrouwen in betere tijden.

Regionaal

In de regio´s Gooi-, Eem- en Flevoland en Noordwest-Holland is het ondernemersvertrouwen licht negatief. Dat is vooral het gevolg van negatieve personeels- en investeringsverwachtingen in zowel de industrie als de bouw.
In het zuiden (regio's Brabant, Limburg, Zuidwest-Nederland en ook Den Haag) is het ondernemersvertrouwen bovengemiddeld door relatief geunstige verwachtingen voor de export en investeringen.

Conjunctuurenquête

De Conjunctuurenquête Nederland (COEN) is het gezamenlijke conjunctuuronderzoek van Kamer van Koophandel, VNO-NCW, MKB Nederland, Centraal Bureau voor de Statistiek en Economisch Instituut voor de Bouw. Dit onderzoek brengt vier keer per jaar de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen van het Nederlandse bedrijfsleven in kaart, uitgesplitst naar regio en bedrijfstak. De enquête is gebaseerd op kwalitatieve verwachtingen van ondernemers en geeft daarmee een stemmingsbeeld van ondernemers over de actuele en toekomstige ontwikkeling in hun bedrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback