De Europese diervoederfederatie Fefac verwelkomt de declaratie van Versailles over voedselzekerheid van de Europese Commissie. De declaratie is een reactie op de ontwikkelingen die het gevolg zijn van de Russische invasie in Oekraïne.
Minder afhankelijk
In de declaratie van Versailles stellen de EU-regeringsleiders dat Europa de voedselzekerheid zal verbeteren door minder afhankelijk te worden van derden. Deze doelstelling geldt in het bijzonder voor sleutelproducten zoals plantaardige eiwitbronnen.
Kwetsbaar
De publicatie van de Europese Commissie maakt eens te meer duidelijk dat de Europese voedsel- en diervoederproductie kwetsbaar is. Met name als het gaat om de import van eiwitrijke grondstoffen en essentiële diervoederadditieven. Fefac benadrukt dat dit ook al onder de aandacht van de Commissie is gebracht ten tijde van de coronapandemie.
Impact
De eerste ‘European Food Security Crisis prepardness and response mechanism’ (EFSCM)-bijeenkomst vond plaats op 9 maart. Hier werd besproken welke impact de crisis in Oekraïne heeft op de wereldvoedselvoorziening.
Een crisismanagementsysteem moet de verstoring van de voedsel- en voederketens beperken. Daarbij is aandacht voor Oekraïne, de EU-buurlanden in de Middellandse Zee en andere lidstaten. Risicoanalyses maken inzichtelijk welke aanpak noodzakelijk is. Fefac benadrukt daarbij onder andere het belang van maisleveringen richting Zuid-Europa.
Noodplan
“De Europese Unie heeft een noodplan nodig voor Europese voedsel en voedervoorziening”, aldus Fefac-voorzitter Asbjørn Børsting. “We moeten prioriteiten stellen aan het gebruik van grondstoffen.” Zo moeten granen en oliezaden bijvoorbeeld eerst als voedsel worden verwerkt, daarna als diervoeder. “Bovendien moet Europa investeren in innovatieve veredelingstechnieken om de eigen productie op te schroeven van granen, oliezaden en plantaardige eiwitgewassen.”
Coproducten
“Fefac-leden onderschrijven de noodzaak om in toenemende mate onafhankelijker te worden van import”, aldus Børsting. De diervoedersector investeert al lange tijd in het gebruik van coproducten uit de voedingsmiddelenindustrie. Dit draagt bij aan de circulariteit van de sector, stelt Fefac. “Ook benutten we op deze manier niet-eetbare nutriënten die anders verloren zouden gaan in de voedselketen.”
Energie
EU- doelstellingen om biogas en hernieuwbare energie te stimuleren, ondermijnen potentieel het streven naar de grote mate van zelfvoorzienendheid van voedselketen”, stelt de Fefac-voorzitter. “Coproducten die richting energieproductie gaan, zijn niet beschikbaar voor de voeding of voer. Dit vergroot de nood voor import van grondstoffen ten behoeve van voedselproductie.”