Ga naar hoofdinhoud

FNV Bondgenoten wil grenswaarden endotoxinen in wet

Onder andere in de agrarische sectoren, agro-food, afvaltransport- en verwerking, en de sorteer- en verpakkingindustrie worden werknemers blootgesteld aan endotoxinen, FNV Bondgenoten heeft daarom opgeroepen grenswaarden voor het gebruik van endotoxinen in de wet op te nemen.

Symptomen

Blootstelling aan korte hoge concentraties leidt tot griepachtige symptomen, langdurige blootstelling aan lage concentraties tot chronische luchtwegklachten. FNV Bondgenoten heeft staatssecretaris De Krom van Socialde Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in een brief opgeroepen grenswaarden voor het gebruik van endotoxinen in de wet op te nemen.

Advies

De Gezondheidsraad heeft een grenswaarde geadviseerd voor endotoxinen van 90 Endotoxin Unit per m3 lucht. Normaalgesproken neemt het ministerie van SZW een door de Gezondheidsraad bepaalde grens over, en legt deze vast in de wet. Op dit moment is er geen wettelijke grenswaarde voor endotoxinen.

Onhaalbaar

In de praktijk is het echter in veel gevallen niet haalbaar om onder de grenswaarde te blijven. Voor het vaststellen van een wettelijke grenswaarde is dat geen probleem omdat werkgevers een beroep kunnen doen op het redelijkerwijsprincipe: als ze kunnen laten zien dat ze doen wat ze kunnen, voldoen ze toch aan de wet.

Werkgevers

Aanvankelijk leek dit voorstel ook op steun van de werkgevers te kunnen rekenen. Die trokken zich echter op het laatste moment terug. Er is dus geen unaniem advies. FNV Bondgenoten heeft nu besloten om het dan maar zonder werkgevers te doen. De bond gaat er vanuit de staatsecretaris de grenswaarde gewoon invoert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback