Ga naar hoofdinhoud

Fokken op voereffici

Fokken op voerefficiëntie is zinvol voor elke melkveehouder, aangezien het de voerkosten zal drukken. Bovendien is de verwachting dat de methaanemissie vermindert bij een hogere voerefficiëntie. Dus fokken op voerefficiëntie is goed voor economie en milieu.

Milieu

Tevens lijkt het ook goed te zijn voor het milieu. Want minder voergebruik voor dezelfde melkproductie betekent minder aanvoer van mineralen als stikstof en fosfaat, concluderen onderzoekers van Wageningen UR.

Meten voerefficiëntie

Tot nu toe werd geredeneerd dat een hoge melkproductie automatisch leidt tot efficiëntere dieren. Dit blijkt ten dele waar, want melkproductie is slechts 60 procent gecorreleerd met voerefficiëntie. Dit betekent dat fokken op een hoge melkproductie niet 1-op-1 leidt tot efficiëntere dieren. Daarom blijft het meten van voerefficiëntie in een referentiepopulatie zinvol, stellen onderzoekers van Wageningen UR. In die referentiepopulatie wordt de associatie gelegd tussen merkers in het DNA en het kenmerk. Dit is gedaan voor ruim 500 koeien in het onderzoek 'Effectief selecteren voor voerefficiëntie met nieuwe genetische merkers.'

Betrouwbaarheid

Fokwaarden gebaseerd op deze merkerinformatie hebben een betrouwbaarheid van 27 procent in deze dataset. Dat is nog te laag voor een officiële nationale fokwaardeschatting. Dan is een betrouwbaarheid van minimaal 35 procent nodig, volgens de onderzoekers. Om dat te bereiken zijn gegevens van meer dieren nodig in de referentiepopulatie. Uit de analyses kwam tevens één merker naar voren die statistisch significant blijkt te zijn voor voerefficiëntie. Deze merker is consequent aanwezig bij efficiënte dieren, en is dus ècht geassocieerd met voerefficiëntie. Naar deze merker kan dan in de gehele nationale populatie gespeurd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback