Ga naar hoofdinhoud

ForFarmers-klanten koploper in melkgehaltes

Klanten die voeren van ForFarmers noteren hogere melkgehaltes en daardoor een beter melksaldo, blijkt uit cijfers van CRV.

Melkveehouders die voer van ForFarmers afnemen, hebben de hoogste gehaltes vet en eiwit per koe in de melk. Dat blijkt uit de CRV-jaarcijfers. De hogere melkgehaltes resulteren in een beter saldo.  

Productie

Uit de CRV-jaarcijfers blijkt dat het productieniveau van de Nederlandse veestapel afgelopen jaar nauwelijks is gestegen. Klanten van ForFarmers presteren al langere tijd boven het landelijk gemiddelde presteren. Dat was ook in 2021 het geval, blijkt uit de data van CRV. ForFarmers-klanten kwamen vorig jaar tot 750 kg vet en eiwit per koe per jaar.

Verschil

Ten opzichte van het landelijk gemiddelde nam de melkproductie van ForFarmers-klanten met 30 procent toe. Zij noteerden tot ruim 200 kg meetmelk oftewel 18 kg vet en eiwit per koe per jaar extra. Dit zorgt bij een melkprijs van 35 eurocent per kg melk voor 70 euro extra melkgeld per koe per jaar. “Bij de huidige melkprijs neemt het verschil in extra melkopbrengst verder toe. Het extra melkgeld bedraagt nu zelfs 88 euro per koe per jaar”, aldus ForFarmers.

Sturen

“Door de hoge melkprijs is het nu extra interessant om een maximale vet- en eiwitproductie na te streven. Sturen op actueel voersaldo, dat wil zeggen het dagelijkse melkgeld minus de dagelijkse voerkosten inclusief ruwvoer, is belangrijker dan ooit”, stelt Robert Meijer, marketingmanager herkauwers bij ForFarmers.

Afwegingen

Hoewel de voerkosten hoog zijn, blijft het volgens Meijer belangrijk om de juiste afwegingen te maken als het gaat om voerstrategieën en verdere optimalisatie van het bedrijfsmanagement. Ook om daarmee de toenemende kosten het hoofd te kunnen bieden. “Door melkgeld en voerkosten dagelijks te noteren, krijg je inzicht in de werkelijke verdiensten. Op die manier zie je bijvoorbeeld of een extra investering in het rantsoen leidt tot een hoger voersaldo”, aldus Robert Meijer, marketingmanager herkauwers bij ForFarmers.

Webinar

Naast voeding zijn ook andere factoren van invloed op het voersaldo, zoals voerefficiëntie, tussenkalftijd, vervangingspercentage en gezondheidsstatus van de veestapel. “Op bijna alle bedrijven zijn er mogelijkheden tot verbetering van één of meerdere van deze factoren. Er is dus nog extra winst te behalen”, vervolgt Meijer. “Om melkveehouders hierin te adviseren, organiseren wij samen met accountantskantoor Alfa Accountants en Adviseurs op 24 februari een webinar over dit thema.”

Leestip: ForFarmers ziet voerafzet derde kwartaal dalen

Leestip: Silorenovatie bij ForFarmers in Delden (De Molenaar nr. 12, 2021)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback