Ga naar hoofdinhoud

ForFarmers verankert duurzaamheid

Jan Markink – voorzitter van de raad van commissarissen van ForFarmers en Coöperatie FromFarmers UA – introduceerde onlangs tijdens de jaarlijkse ledenbijeenkomst de nieuwe kernwaarde 'Duurzaamheid'. Bijna 700 aanwezigen werden tijdens de bijeenkomst geïnformeerd over het belang dat ForFarmers hecht aan duurzaam ondernemen. ForFarmers stelt duidelijke randvoorwaarden waarbinnen het bedrijf duurzaam wil ondernemen. Zo gaat duurzaamheid hand in hand met een gezond rendement. Dit betekent dat duurzaamheidsinspanningen alleen duurzaam kunnen zijn als ze ook rendement opleveren.

Intensief duurzaam

ForFarmers streeft naar een situatie waar duurzaamheid en een intensieve productie samengaan. Dit is enerzijds nodig om de voedselproductie op peil te houden en anderzijds verzekert dit de Nederlandse boeren van een inkomen op een wereldmarkt waar de concurrentie steeds verder toeneemt. ForFarmers wil onder andere scherpere voederconversies per dier en hogere opbrengsten per hectare realiseren met minder milieubelasting.

Afnemers ondersteunen

ForFarmers gaat zelf duurzamer ondernemen, maar gaat ook klanten begeleiden bij het realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen. Dit moet leiden tot concrete resultaten op het gebied van de vermindering van de CO2-uitstoot, de reductie van het mineralen- en medicijngebruik, meer duurzaam geteelde of geproduceerde grondstoffen en meststoffen en efficiënter voerverbruik, waarbij de introductie van Dynamisch Voeren in de melkveehouderij als voorbeeld geldt.
Bert-Jan Ruumpol, algemeen directeur van ForFarmers, benadrukt dat de duurzaamheidsvisie niet compleet nieuw is. "We doen nu al veel op het gebied van duurzaamheid. Zo hebben we Cowcare, Pigcare en Poultrycare in de veehouderij, verlagen we de stikstof- en fosforgehaltes in het voer en besparen we op energie. De verandering is echter dat we duurzaamheid zeer nadrukkelijk meenemen in onze beleidskeuzes en dat we alle activiteiten onder één kapstok bundelen."

ISO 26000 normen

ForFarmers hanteert bij de implementatie van de kernwaarde duurzaamheid de normen die zijn vastgelegd binnen ISO 26000. Alle door ForFarmers geproduceerde producten zullen in de toekomst ‘duurzaam-proof' zijn. Verder worden voorlichters van het bedrijf nader opgeleid op het thema duurzaamheid. Om de activiteiten te stroomlijnen heeft ForFarmers een werkgroep duurzaamheid in het leven geroepen. Deze werkgroep geeft inhoud aan de nieuwe kernwaarde binnen de eigen organisatie, maar ook bij de andere schakels in de voedselketen waarmee ForFarmers samenwerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback