Ga naar hoofdinhoud

ForFarmers ziet mengvoervolume opnieuw dalen

ForFarmers heeft in het derde kwartaal 2,8% minder voeders afgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. Het volume in mengvoer was met een daling van 3,8% eveneens lager in vergelijking met het derde kwartaal van 2019. Wel is de daling minder groot dan in het eerste half jaar.

De netto omzet daalde als gevolg van zowel de lagere volumes als de lagere grondstofprijzen. Fluctuaties in grondstofprijzen werden doorberekend aan klanten.

Lagere winst

De brutowinst daalde met 6,8%. Naast het volume-effect, was er in Polen sprake van margedruk en in het Verenigd Koninkrijk van een tijdelijke verslechtering van de productmix. De onderliggende totale bedrijfslasten daalden, vooral doordat er minder werd geproduceerd. Ook de sluiting van 4 fabrieken in de tweede helft van 2019 (als onderdeel van de efficiencyplannen) droeg bij aan de kostendaling.

De doelstelling om 10 miljoen euro kosten uit de totale bedrijfslasten te halen (in 2021 ten opzichte van 2018), werd bereikt, vooral door de reductie van het aantal Fte’s als gevolg van de sluiting van de fabrieken en optimalisatieprojecten.

Kostenbesparing

De stappen die zijn gemaakt in het flexibiliseren van kosten, hebben er mede toe geleid dat de totale bedrijfslasten relatief sterker daalden dan de volumedaling. Dit was echter niet voldoende om ook de lagere brutowinst te neutraliseren. De onderliggende Ebitda daalde met 9,4%.

Daling

“De afzet in het derde kwartaal was lager dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er nog geen sprake was van Covid-19 maatregelen en bijvoorbeeld de stoppersregeling voor varkenshouders in Nederland nog niet was geëffectueerd”, zegt ForFarmers-directeur Yoram Knoop. “De volumes liepen echter weer iets op ten opzichte van het tweede kwartaal dit jaar, toen het coronavirus ons allemaal overviel.”

Toekomst

Ondanks de naar verwachting langer durende impact van Covid-19, verwacht ForFarmers, vergeleken met het zwakkere resultaat in 2019, in 2020 een ruim hogere onderliggende Ebitda en nettowinst te realiseren, mede door de genomen efficiencymaatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback