Ga naar hoofdinhoud

Fosfaat- en stikstofexcretie Nederlandse veestapel blijft onder plafond

De fosfaat- en stikstofexcretie in de melkveesector blijft waarschijnlijk ruim onder het plafond dat door 2022 is vastgesteld. Dat blijkt uit de tweede kwartaalrapportage van het CBS hierover en een brief die minister Henk Staghouwer hierover naar de kamer stuurde. Ook het gemiddelde ruweiwitgehalte in de rantsoenen dalen en blijven onder het vastgestelde plafond.

Verwachte fosfaat- en stikstofexcretie

Prognose ruweiwitgehalte melkveerantsoen

Met ingang van de tweede kwartaalrapportage 2022 is de CBS Monitor fosfaat- en stikstofexcretie in dierlijke mest uitgebreid met een prognose van het ruweiwitgehalte in het melkveevoerrantsoen. De prognose is weergegeven in tabel 2.

Het streven is om het ruweiwitgehalte stapsgewijs te verlagen tot maximaal 160 gram ruweiwit per kilogram drogestof in 2025, zonder gezondheidsproblemen en met behoud van productie.

Optimaliseren van rantsoenen

Experts uit onderzoek en bedrijfsleven geven aan dat de verwachte daling van het ruw-eiwitgehalte aansluit bij de dalende trend die vanaf 2018 is ingezet. Tevens geven de experts aan dat de verwachte verdere daling in 2022 overeenstemt met het beeld dat melkveehouders, samen met hun adviseurs, momenteel veel aandacht besteden aan het optimaliseren van de rantsoenen. “Als de verwachte daling van het ruw-eiwitgehalte aan het einde van het jaar daadwerkelijk gerealiseerd blijkt te zijn, dan is daarmee een forse stap gezet in het realiseren van de managementmaatregel optimaliseren van het melkveevoerrantsoen”, schrijft Staghouwer.

Bron: ministerie van LNV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback