Ga naar hoofdinhoud

Fosforgehalte krachtvoer omlaag

Op melkveebedrijven kan het fosforgehalte in het krachtvoer worden verlaagd zonder gevolgen voor de gezondheid en melkproductie. Dat blijkt uit de praktijkpilot Netto Fosfor van ZLTO en Cehave Landbouwbelang. Aanleiding voor deze praktijkpilot was verdere beperking van de plaatsingsruimte voor fosfor voor de komende jaren.

Doel

Het doel van de pilot was om door krachtvoer met 25 procent minder fosfor te voeren naast effecten op diergezondheid het uiteindelijke effect op fosfaatuitstoot via de mest vast te stellen. Op basis van het aandeel krachtvoer in het totale rantsoen is de verwachting dat een verlaging van het fosforgehalte met 25 procent resulteert in 15 procent minder fosfaat in de mest.

Manieren

De diergezondheid en melkproductie waren gedurende de pilot op twee manieren geborgd. Alle ingezette krachtvoeders met een verlaagd fosforgehalte hadden wel een minimale hoeveelheid netto fosfor, die de koe goed kon benutten. De bedrijfsadviseurs van de deelnemende pilotbedrijven controleerden continu de totale netto fosforvoorziening voor de koeien. In de praktijkproef werd de beoogde 15 procent fosfaatreductie in de mest bijna gerealiseerd. Voor de deelnemende bedrijven was de gerealiseerde fosfaatreductie echter ruim voldoende om fosfaat niet meer de beperkende factor te laten zijn bij de mestafzet.

Demodag

Om collega-veehouders bij te praten over de ervaringen van de pilot organiseren ZLTO en Cehave Landbouwbelang op 6 juli een demodag bij de familie Van Gastel in Rucphen rondom de uitgevoerde praktijkpilot. Op deze dag kunnen melkveehouders horen wat de mogelijkheden voor beperking van fosforaanvoer op hun bedrijf zijn.

Bron: AgriHolland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback