Ga naar hoofdinhoud

Fout mineralenvoorziening leidt tot dode kalveren

Volgens Van Benthem Minerals gaat er in de praktijk veel fout bij de mineralenvoorziening en dat leidt tot onnodig veel dode kalveren.

Mineralenvoorziening

Een goede mineralenvoorziening is belangrijk voor levensvatbare kalveren. Regelmatig controleren of de gehaltes van mineralen in het bloed en de urine goed zijn, is nodig om zeker te weten dat de dieren voldoende mineralen opnemen.
"We krijgen de laatste tijd regelmatig berichten over te veel dode kalveren uit vaarzen", aldus Jan van Benthem van Van Benthem Minerals. "Bij nadere analyse blijkt vaak dat de gehalten van mineralen in het bloed en in de urine te laag zijn. Dit geldt vooral voor het magnesium- en het seleniumgehalte. Veehouders hebben zelf de indruk dat ze voldoende mineralen voeren, maar we zien dat er in de praktijk veel mis gaat."

Monsters

Via het onderzoeken van urine- en bloedmonsters is eenvoudig aan te tonen of de voorziening van mineralen goed is. In de urine moet de waarde voor magnesium minimaal 4 mmol/L zijn. In het bloed moet de waarde van magnesium minimaal 0,9 mmol/L zijn en het selenium dient minimaal 250 U GSH-Px/gHb te zijn.

Drinkwater

Vooral de laatste weken voor het afkalven zijn belangrijk, stelt Van Benthem. "Onlangs is in een onderzoek naar voren gekomen dat 75 procent van de veehouders de droge koeien geen mineralen voeren. Door de laatste weken voor het afkalven de vaarzen en droge koeien gericht mineralen te verstrekken, blijven de mineralenniveaus voldoende op peil. Hierbij moet er rekening mee worden gehouden dat de drachtige vaarzen in de laatste weken voor afkalven minder voer opnemen, doordat het kalf de ruimte in de buikholte steeds meer vult. Een goed alternatief is het verstrekken van mineralen via het drinkwater. De dieren blijven de laatste weken van de droogstand goed drinken en daardoor worden er voldoende mineralen opgenomen."

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback