Ga naar hoofdinhoud

Fransen Gerrits waarschuwt voor toxines in maiskuilen

Uit veldonderzoek naar de microbiologische kwaliteit van maiskuilen, uitgevoerd door de voerspecialisten van Fransen Gerrits, blijkt dat er dit najaar een meer dan gemiddeld aantal kuilen als 'verdacht' moet worden aangemerkt.

Monsters

In de afgelopen periode zijn tientallen monsters verzameld en onderzocht. Uit de resultaten blijkt dat in veel kuilen voor de dieren schadelijke toxines aanwezig zijn.

Schimmel

De slechte kwaliteit van de kuilen is een gevolg van schimmelaantastingen in het gewas. Het groeiseizoen van snijmais kende dit jaar veel stressmomenten. Ook was het niet altijd mogelijk het gewas op tijd te oogsten. Dat zorgde voor extra aantastingen met schimmels. Wanneer de mais is ingekuild, kunnen de schimmels de opslag niet overleven. Schimmels maken echter toxines aan en die kunnen wel in een maiskuil aanwezig blijven.

Vruchtbaarheid

Toxines hebben onder andere een nadelig effect op de vruchtbaarheid van verschillende diergroepen waaronder varkens en koeien. In de pens van de koeien worden veel schadelijke stoffen geneutraliseerd, maar de gifstoffen kunnen de penswerking wel nadelig beïnvloeden. Naast een verminderde vruchtbaarheid kunnen de toxines in het kuilvoer leiden een wisselende melkproductie en problemen met de diergezondheid die in diverse symptomen tot uitdrukking kunnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback