Ga naar hoofdinhoud

Gecertificeerde

De Belgische mengvoedersector neemt als eerste in Europa 600000 ton gecertificeerde maatschappelijk verantwoorde (mv-) soja in ontvangst. Geen soja uit ontboste gebieden, een degelijk loon voor de sojaboeren en een beperkt gebruik van pesticiden zijn enkele van de strenge eisen.

De leden van BEMEFA, de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten, hebben een engagementsverklaring ondertekend om dit jaar 100 000 ton mv-soja in te voeren (10% van de jaarlijks verbruikte hoeveelheid soja voor dierenvoeders in België). BEMEFA heeft hiervoor een intentieverklaring ondertekend met de leverancier, Cefetra / Vanden Avenne Izegem.

Onafhankelijke derden worden ‘de boer' opgestuurd (Brazilië, Argentinië) om volgende aspecten te controleren: respect van de wetgeving, geen soja afkomstig uit recent ontboste gebieden, degelijk loon, registratie en controle van gebruik van meststoffen en pesticiden.

De bedoeling is dat tegen 2015 stapsgewijs 100% van de soja bestemd voor de Belgische mengvoederindustrie maatschappelijk verantwoord is (1 miljoen ton soja per jaar wordt ingevoerd). Maar daar blijft het niet bij. België speelt immers locomotief voor de Europese trein en hoopt naast de gesprekken met Nederland, Duitsland en Zweden ook in Engeland en Frankrijk interesse op te wekken voor dit project. Het ultieme streefdoel is de volledige 30 miljoen ton soja, die jaarlijks in Europa wordt ingevoerd, maatschappelijk verantwoord te maken.

België en Europa zijn grotendeels afhankelijk van de invoer van plantaardige eiwitten, waaronder soja, van buiten Europa: 85% van de behoeften wordt ingevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback