Eetbare insecten kunnen gebruik maken van biologische reststromen (zoals aardappelschillen) uit de landbouw en voedselindustrie en zetten die om in insecteneiwit voor mens of dier. Zo maken ze voedselsystemen duurzamer. Dat meldt Resource – Wageningen University & Research op basis van promotieonderzoek door Alejandro Parodi.
Insecten blijken minder land te vereisen en hebben minder effect op de opwarming van de aarde dan andere dierlijke voedselproducten zoals melk en vlees, vooral als de insecten worden gekweekt op reststromen.
Massabalans
Tijdens zijn promotieonderzoek maakte Parodi massabalansen voor de productie van de zwarte soldaatvlieg, een van de meest gekweekte insecten ter wereld. Een massabalans is een overzicht van alle voedingsstoffen die in het systeem komen als voeding en eruit gaan als residu, insectenbiomassa, warmte of als gassen (bijvoorbeeld door de stofwisseling en ademhaling van insecten).
Tot nu toe zijn onderzoekers er niet in geslaagd massabalansen te maken van alle input en output omdat de uitstoot van gassen niet werden meegenomen. Alleen als die in de balans worden meegenomen, kunnen onderzoekers een nauwkeurige berekening maken van de voedselconversie-efficiëntie van insecten.
Onderzoeksmethode
Parodi gebruikte speciaal ontworpen klimaatrespiratiekamers om de uitstoot van methaan, ammonia, stikstofoxide en koolstofdioxide tijdens de kweek van de larven te meten.
Bijna een kwart van de koolstof die via het eten werd opgenomen bleek verloren te gaan via gassen als de larven werden gevoed met een dieet van gist, tarwe- en aardappelrestproducten. Er kwam echter vrijwel geen stikstofgas (1%) vrij.
Mestbeheer
De vliegenlarven kunnen ook worden gevoed met dierlijke mest, dat een veelbelovende toepassing voor mestbeheer zou kunnen zijn. In een soortgelijk massabalans-experiment ontdekte de onderzoeker dat varkensmest met larven meer koolstofdioxide en ammoniak uitstootte dan mest zonder larven. De uitstoot van methaan en stikstofoxide bleven gelijk.
Nieuwe conclusies
De massabalansstudies leidden tot een vernieuwde evaluatie van de levenscyclus bij de productie van insecten. Wanneer de larven worden gekweekt op reststromen uit de agri-food sector, kan de productie van de zwarte soldaatvlieg broeikasgassen verminderen.
Het gebruik van larven als veevoer doet deze voordelen echter teniet, omdat de reststromen die worden gebruikt om de larven te kweken, ook rechtstreeks kunnen worden gebruikt voor varkens.
Lees ook: Samenwerkende bedrijven brengen zijstromen in kaart voor insectenkweek