Ga naar hoofdinhoud

Gemengd voeren leidt tot 218 euro hoger voersaldo

Melkveehouders die hun koeien voeren volgens de Total Mixed Ration (TMR)voerstrategie realiseren op jaarbasis een 218 euro hoger voersaldo per koe.

Agrifocus

Dit blijkt uit een analyse van cijfers uit het melkveebegeleidingsysteem Agrifocus-Rundvee van Agrifirm. Daarbij zijn de cijfers vergeleken van ruim 2.000 melkveebedrijven over de periode april 2009 tot en met maart 2010.

Hogere melkproductie

Op bedrijven die volledig gemengd voeren worden gemiddeld 195 melk- en kalfkoeien gehouden. Deze bedrijven hebben een hoge intensiteit, gemiddeld wordt er 19.500 kilogram melk per hectare geproduceerd. De melkproductie ligt op TMR-bedrijven 750 kilogram per koe per jaar hoger in vergelijking met bedrijven die niet al het voer gemengd aanbieden aan het voerhek. Ondanks de iets lagere gehalten in de melk leveren de TMR-bedrijven door de hogere melkproductie in totaal ruim 7% meer kilogrammen vet en eiwit per koe af.

Meer melkgeld

Door de hogere melkproductie komt er per koe 293 euro meer melkgeld binnen. Op jaarbasis wordt op TMR-bedrijven 423 kilo meer aan krachtvoeders in de vorm van mengvoer, enkelvoudige voeders en vochtige voeders ingezet. Dit resulteert in € 75 hogere krachtvoerkosten. Uiteindelijk valt het voersaldo op bedrijven waar volledig gemengd gevoerd wordt 218 euro per koe hoger uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback