Ga naar hoofdinhoud

Gentse start-up Protealis versnelt ontwikkeling lokale soja

Foto: Christophe Vander Eecken

Om een antwoord te kunnen bieden aan de groeiende vraag naar lokaal geteelde eiwitgewassen, ontwikkelt het Gentse Protealis variëteiten van soja en gele erwt die ook in Noord-Europa kunnen gedijen.

Het bedrijf wil snel meer rendabele variëteiten aanbieden aan Europese landbouwers en verwerkers en investeert daarom in een eigen infrastructuur voor speed-breeding. Een primeur voor de veredeling van peulgewassen in Europa.

Duurzaam en interessant alternatief  

Protealis ontwikkelt eiwitrijke en hoogproductieve peulgewassen die de juiste eigenschappen hebben voor de verwerkende industrie en goed zijn aangepast aan ons klimaat en de behoeften van de plaatselijke landbouw. Op die manier kunnen peulvruchten een waardig en interessant alternatief worden voor andere gewassen zoals tarwe en mais in Noord-Europa.

Speed-breeding

Protealis focust zich in de eerste plaats op soja en gele erwt. Om snel en meer rendabele variëteiten te kunnen aanbieden aan Europese landbouwers, investeert Protealis nu in specifieke, high-tech-infrastructuur voor speed-breeding.

In een dergelijke set-up heersen de ideale omstandigheden wat betreft onder meer licht, temperatuur, vochtigheid en dag- en nachtritme, om de planten in recordtempo op te groeien en van zaad naar zaad te brengen. Dat zorgt ervoor dat het proces om betere rassen te ontwikkelen deels wordt losgekoppeld van de seizoenen en een gans jaar door versneld kan verder gaan. Het veredelingsproces van soja en gele erwt wordt op deze manier met drie jaar ingekort.

Versneld veredelen  

“Nieuwe rassen veredelen is traditioneel een traag proces, want je bent afhankelijk van de seizoenen en de generatietijd van het gewas”, zegt Protealis-directeur Benjamin Laga.

“Maar als je kijkt naar de noden van de landbouw, de consument en de planeet, dan is tijd een luxe die we niet meer hebben. Dankzij speed-breeding valt de afhankelijkheid van de seizoenen in de eerste stappen van veredeling weg, en korten we de generatietijd significant in.”

Protealis-directeur Benjamin Laga. (Foto: Christophe Vander Eecken).

Lees ook: Sojaproducenten VS maken herkomst sojabonen traceerbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback