Ga naar hoofdinhoud

Gids industri

De Europese gids voor goede praktijken voor de industriële produktie van veilige voedermiddelen is per 1 juli 2010 goedgekeurd door de Europese Commissie en de EU lidstaten.

AAF en Fediol

Op grond van de EU diervoederhygiënevoorschriften uit 2005, die de ontwikkeling stimuleren van gidsen voor goede praktijken voor hygiëne- en HACCP beginselen, hebben de Europese zetmeelindustrie (AAF) en de Europese oliezaden- en eiwitmeelindustrie (Fediol) een gids ontwikkeld voor hun sectoren.

Efip en Fefac

De gids is ontwikkeld in het kader van het European Feed Ingredients Platform (Efip) in consultatie met de European Feed Manufacturers Federation (Fefac). De inhoud van de gids is vervolgens door de lidstaten en de relevante afdeling van de Europese Commissie getoetst.

Gids

De gids, ontwikkeld voor de industrie, geeft duidelijke en transparante richtlijnen voor de EU producenten. Het toont de sterke betrokkenheid van de industrie om het niveau van voedselveiligheid verder te verbeteren op de Europese markt. AAF en Fediol vertegenwoordigen gezamelijk ongeveer 80% van de producenten uit de sector met een jaarlijkse productie van ongeveer 25 miljoen ton voedermiddelen.

Code

In parallel met de ontwikkeling van de gids, zijn een voedermiddelveiligheidscode en een vrijwillig certificatiesysteem opgezet, die door de European Feed Ingredients Safety Certification Association (EFISC Aisbl) worden gecoordineerd.

Test

De European Feed Ingredients Safety Code (EFISC) en het certificatiesysteem zijn gedurende de laatste maanden succesvol getest door een certificatie-instelling. Dit is gebeurd bij een aantal oliezaden- en zetmeelbedrijven in Italië die lid zijn van Fediol en AAF. Efisc zal, naast een verbetering van de voedselveiligheid, bijdragen aan een betere handelstroom van de voedermiddelen binnen de EU 27 door het verstrekken van een geharmoniseerd syteem dat een solide, uniforme certificatie aanbiedt voor het voederveiligheidsmanagementsysteem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback