Ga naar hoofdinhoud

GMP+ International evalueert dioxine-incident

GMP+ International evalueert het dioxine-incident in Duitsland. Daarbij gaat het onder meer om voorwaarden voor het kwaliteitsborgingsysteem en om de wijze van controle en certificatie.

Certificatie

Enkele bij het incident betrokken bedrijven waren of zijn GMP+ gecertificeerd. Op 6 januari is het GMP+ certificaat van Harles und Jentzsch uit Uetersen geschorst, vanwege het niet voldoen aan GMP+ voorwaarden.

Evaluatie

GMP+ International startte in januari met de evaluatie van het dioxine-incident, dat in december 2010 in Noord-Duitsland begon. De evaluatie omvat een inventarisatie van geconstateerde feiten, ervaringen bij de onderzoeken naar het incident en maatregelen die de diervoederindustrie inmiddels zelf ontwikkelde. De indruk bestaat dat het incident te wijten is aan op z'n minst nalatig gedrag. De evaluatie moet uitwijzen in welke mate dit het geval is. Volgens Johan den Hartog, directeur van GMP+ International, is het een illusie om te denken dat een kwaliteitssysteem welbewuste fraude of criminele handelingen kan voorkomen.

Ketenpartijen

GMP+ International voert de evaluatie uit met alle ketenpartijen die via het partnerschap bij GMP+ zijn betrokken. Alle partners krijgen binnenkort een concept van het evaluatierapport voorgelegd voor commentaar. Streven is samen te werken met andere kwaliteitssystemen in de diervoedersector, zoals QS, Ovocom en AIC. GMP+ International wil ook de houders van kwaliteitsschema's als IKB Varken en IKB Ei erbij betrekken. De evaluatie wordt eind maart in het International Expert Committee (IEC) van GMP+ International afgerond. Eventuele verbetermaatregelen worden direct ter hand genomen en in september aan het IEC voorgelegd. Bij accordering vindt de implementatie daarna plaats.

Hulpmiddel

"Het GMP+ Feed Safety Assurance scheme is een adequaat hulpmiddel voor de diervoedersector om de kwaliteit te borgen", stelt Den Hartog. "Voorwaarde is wel het ook adequaat en met kennis van zaken toe te passen. Bedrijven zijn daar zelf verantwoordelijk voor. Elk bedrijf moet ook realiseren dat nalatigheid of doelbewust negeren van GMP+ voorwaarden niet alleen het eigen bedrijf in diskrediet kan brengen, maar de hele dierlijke productieketen voor problemen plaatst."

Early Warning System

Incidenten zijn nooit volledig uit te sluiten, als gevolg van menselijk falen, bewust regels aan de laars lappen of grillen van de natuur. Om die reden omvat het GMP+ FSA scheme twee belangrijke instrumenten om de gevolgen van eventuele contaminaties te minimaliseren. Het Early Warning System biedt de mogelijkheid bij het constateren van een verhoogd gehalte aan ongewenste stoffen ieder GMP+ gecertificeerd bedrijf te informeren. Dit stelt een ieder in staat alert te reageren om herhaling of uitbreiding van het incident te voorkomen. Traceerbaarheideisen in het GMP+ FSA scheme geven handvatten om snel vast te stellen waar de bron van de besmetting is en aan wie besmette producten zijn afgeleverd. Dit maakt het mogelijk om alert te reageren om verdere verspreiding van een contaminatie te voorkomen dan wel te beperken.

Dringend beroep

Den Hartog doet een dringend beroep op alle betrokkenen: "Als er aanwijzingen zijn dat een bedrijf niet handelt conform GMP+ voorwaarden, informeer ons dan. Doe dit uit welgemeend eigenbelang en uit sectorbelang. Iedereen ondervindt nadeel van incidenten. GMP+ International onderneemt samen met de betrokken certificatie-instelling direct actie als we weten dat een bedrijf nalatig is. Knoeiers accepteren we niet in ons kwaliteitssysteem."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback